Velečasni dječaku: Kad odrasteš bit ćeš bolestan i peder!

Županjski svećenik Ivan Varoščić nakon župnog vjeronauka, koji se održava u pripremama za prvu pričest, jednog je dugokosog 10-godišnjaka nazvao “curom” te mu poručio: “Kad odrasteš – bit ćeš bolestan i peder.” Zbog neprimjerenog ponašanja svećenika Ivana Varoščića, 70-godišnjeg župnika župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, redakciji Glasa Slavonije anonimnim pismom obratila se jedna Županjka.

– Moj nećak, koji ima 10 godina, nalazio se na župnom vjeronauku koji je pohađao zbog pripreme za prvu pričest. Pri odlasku s vjeronauka, svećenik je više puta nećaka pozvao riječima: “Curo, curo!” Naime, dijete ima dugu kosu, ali budući da godinu dana pohađa župni vjeronauk, teško je povjerovati da svećenik nije primijetio da je riječ o dječaku – napisala je Županjka u svom pismu medijima.

Zamijetila je i kako je “još manje vjerojatno da svećenik koji ima 70 godina nije vidio muškarca s dugom kosom te da spol poistovjećuje s dužinom kose”.

– Kad se dječak okrenuo, budući da je ostao posljednji, shvatio je da se svećenik obraća baš njemu. Odvratio je da on nije djevojčica, na što mu je svećenik rekao: Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder – navodi se dalje u pismu.

Uvjerena je da dijete nije ništa odgovorilo svećeniku, jer po njezinom mišljenju do toga trenutka dječak nije uopće ni znao što znači riječ peder, a još mu je manje bilo poznato zašto bi trebao biti bolestan.

Dječak je sve ispričao ocu, a kad je za to doznao i dječakov djed, odmah je otišao kod županjskog dekana, vlč. Marka Peulića, kojemu je izložio problem.

– Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, niti je to ikome nepoznato. Između ostaloga, upoznat je s informacijama da se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha koji u njima izaziva svećenik Ivan Varoščić – prepričava čitateljica.

Dječakov djed je poslije otišao i do svećenika Varoščića koji mu je rekao da on to “nikad ne bi rekao da je znao čije je dijete”. Navodno je i pitao kako se može ispričati obitelji. Djed mu je kratko odgovorio kako bi bilo “najrazumnije da se brine za svoju obitelj”.

– Osobno nemam ništa protiv homoseksualaca te ne smatram “cure” nižom vrstom. Ono što smatram opasnim jest činjenica da je dugačka kosa kod dječaka u Varoščiću pobudila najniže emocije mržnje, vrijeđanja, prijezira i nekontroliranog ponašanja – zaključila je čitateljica u pismu Glasu Slavonije.

O cijelom slučaju upoznata je i dječja pravobraniteljica te Nadbiskupija đakovačka i osječka, koja se još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju. Novinarima se vlč. Ivan Varoščić, ni nakon upornih poziva, nije javio.

Zbog svega dječak neće ići na prvu pričest, a od iduće školske godine prestat će i pohađati školski vjeronauk.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.