Vehabije su najveća potencijalna opasnost za sigurnost u BiH

Najveću potencijalnu opasnost za sigurnost predstavljaju islamske radikalne skupine koje djeluju na široj regiji Balkana i koje pokazuju veliko zanimanje za događanja u BiH, a time i u Republici Srpskoj (RS), navodi se u Informaciji Vlade o aktualnom stanju sigurnosti u tom bh. entitetu.

U ovom dokumentu, koji razmatraju zastupnici na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, u pet skupina su podijeljeni oni koji predstavljaju, kako se navodi, potencijalnu opasnost, a radi se pripadnicima ”vehabijskog pokreta”.

”Od svih skupina najveću opasnost predstavljaju pripadnici tzv. vehabijskog pokreta, koje je neophodno diferencirati po važnosti i ulozi, navodi Vlada u ovoj informaciji čije detalje je parlamentarcima predstavio ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

Jedan dio ove populacije, kako se dodaje, predstavlja ”klasične vjernike koji služe kao osnova za daljnju indoktrinaciju društva”.

”Drugi dio, koji je trenutno najviše opasan, su ”novi” pripadnici koji se tek trebaju dokazati. U ovu skupinu najčešće se uključuju osobe s kriminalnim dosjeima, višestruki povratnici, osobe sklone konzumiranju droga, osobe s psihičkim teškoćama, odnosno najčešće su to osobe iz najnižih slojeva društva. Ovakve osobe su spremne na ”izolirane” terorističke napade i vrlo teško je uspostaviti operativni nadzor nad njima.

Ovo se pokazalo na primjerima terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu kao određeno pravilo u načinu izvršenja ovih akata, tvrdi se u informaciji Vlade RS-a o stanju sigurnosti u RS. Treći dio, kako se dodaje, populacije se odnosi na osobe koje su povratnici sa stranih ratišta.

”Ovaj dio ljudi veoma je opasan jer pored vjersko-ideološke indoktrinacije sasvim sigurno posjeduje i veliko ratno iskustvo”, stoji u informaciji.

Četvrti dio u hijerarhiji pokreta predstavljaju tzv. ”daije” ili propovjednici koji su obučeni za širenje vjerske i ideološke indoktrinacije. Peta skupina su ”šejhovi” odnosno ideolozi.

Najčešće se uopće ne nalaze na području BiH i određenim procesima rukovode iz inozemstva. Ovdje je vrlo važno napomenuti da oni uživaju podršku nekih zemalja koje se mogu dovesti u vezu sa sponzoriranjem terorizma u svijetu (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Iran, Turska, itd.), tvrdi se u informaciji Vlade RS-a.

Generalno, dodao je Lukač, mogućnosti za događanje terorističkih napada u RS su isti kao i bilo gdje drugo u svijetu.

”Trenutno, određenim frakcijama nije u interesu da na području Balkana izazivaju sukobe jer im je ovo područje zanimljivo kao odskočna daska za zemlje zapadne Europe. Međutim, pojedine frakcije ne dijele ovo mišljenje, a da bi pokazali svoj utjecaj djeluju na principu ”ograničenih incidenata” kao što su Zvornik i Rajlovac.

Lukač je još naveo da još uvijek postoji određeni stupanj nepovjerenja prilikom razmjene informacija između sigurnosnih agencija u BiH. Podsjetio je i da je posljednjom sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u RS formirana je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma, u kojoj djeluju dvije jedinice i četiri odjeljenja. Također, Specijalna jedinica policije RS-a u svom sastavu ima antiteroristički tim i svi djeluju planski i sinkronizirano.

(Fena)


7 komentara

  • Ove bradate luđake u BiH-ni je stvorila bošnjačka politika i dio islamske zajednice.Podršku imaju i iz vana posebice novčanu i svakim danom ih je sve više.Pitanje je dana kada će nas zlo ovih luđaka zaviti u crno. Sve sigurnosne institucije,Sipa,Osa,Mup-va,znaju za njih već 20 god.za njihove radnje ali konkretni koraka na iskorjenjivanju ovoga zla nema.Očito tu nema još dovoljno političke volje ili pritiska iz vana,velikih sila.Žalosno je ako moramo doživjeti slike Pariza,Brisela itd.pa da bih netko konačno ozbiljno se uhvatio u koštac sa ovim radikalima opasnim po državu i građane BiH-ne.Oni su prijetnja svima,pa oni prijete islamskom poglavaru u BiH-ni uvaženom Kavazoviću.

  • Veća su prijetnja oni koji ih štite u BiH-ni i koji su im sve ove godine iza rata davali podršku.Kako su strani državljani došli u BiH-nu,kako su dobili državljanstva,tko im je omogućio naselja,zemljišta,kuće,neki imaju po nekoliko brakova i slično. Sad se čudimo što imamo problem zvani vehabije,muđžahedini,selefije itd.Što prijete uvaženom reisu Kavazoviću,zato što želi zaštititi Islamsku zajednicu,nitko od tih radikalni vehabija ne spominje SDA-je,Bakira,ĐŽafirovića itd.Očito jedni im odgovaraju ili daju prećutnu podršku jedni ne.Malo čudno…

  • Aj nek je i Bih po necemu najjaca pa tsman impo broju teroristickih organizacija….sve se to moze sa tri dana rjesit…obican covjek ne razumje razlig njihova postojanja i stvaranja sl oni koji su ih stvorili itekako znaju sta rade

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.