Vegar: Sarajevo nije siguran grad za Hrvate i Srbe

Nakon demonstracija i blokade zgrade zajedničkih institucija, Srbi i Hrvati se više ne mogu osjećati sigurno u Sarajevu, što je nekome i bio cilj, izjavio je Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990.
“To je jedna vrlo ružna poruka, a oni koji su režirali jučerašnje događaje to su i postigli.

Jedno određeno vrijeme situacija u Sarajevu neće biti kakva je bila prije ovih demonstracija”, utvrdio je Vegar.
On je dodao da su svake demonstracije, u određenoj mjeri, više ili manje političke, te da će politički faktori uvijek naći prostor i za ostvarenje svojih političkih ciljeva.
“Nakon ovog slučaja sigurno znamo da sigurnosne agencije nisu do kraja nezavisne i profesionalne i da su zavisne o centrima političke moći, odnosno o jakim političkim osobama na javnim funkcijama ili u sjeni”, naveo je on.
Vegar je ocijenio da je jučer došlo do jedne netipične, ali vrlo opasne talačke krize u kojoj je bilo “zarobljeno” više od tisuću ljudi, među kojima i veliki broj stranaca koji su se zatekli u zgradi parlamenta.
“Zakazale su sigurnosne agencije i policija koji nisu na vrijeme spriječili blokadu institucija”, ocijenio je on.
Vegar napominje da su demonstracije legalne i legitimne, ali da nije dozvoljeno držati ljude u zatočeništvu više od 20 sati.
“Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne, jer se pokazalo da ne postoji sigurnost rada u takvim institucijama. Vidjeli smo da mirni protesti, kako ih zovu, nisu bili baš mirni i nisu bili u skladu sa zakonom”, upozorio je Vegar.
On je podsjetio da su zatočeništvo i zabrana slobode kretanja, pa i fizički napadi na ljude koji su pokušali da izađu sa svojih radnih mjesta kazneno djelo.
3 komentara

  • Ma jasno Veso moj,vi zaradište mirovinu svirajući ku.cu po Sarajstanu i sad nama pričate.Nemojte ići kad nije sigurno,i pripazite Bevandu jer je posebno plašljiv.

  • kakav seronja, marš đubre jedno, treba vas držat gladne i žedne mjesec dana pa ćete počet radit za one koji vas plaćaju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.