Večeras u Mostaru javna tribina ”Vjera ili djela?”

Franjevački svjetovni red (OFS) u Mostaru organizira, u ponedjeljak 28. siječnja 2013. godine, javnu tribinu pod nazivom Vjera ili djela? – kratki uvid u katolički nauk o milosti Kristovoj. Tribina će se održati u dvorani Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru (ulaz kroz zvonik), s početkom u 18,30 sati.

To je četvrta u nizu tribina koje organizira OFS Mostar povodom Godine vjere, a gost predavač bit će dr. don Mario Bernadić, viši asistent i predavač pri katedri dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu te na Katehetskom institutu u Mostaru. Postdiplomski studij katoličke teologije završio je u Innsbruck-u (Austrija). Pored navedenoga, obnaša dužnost nadstojnika fakultetske knjižnice i pastoralnog suradnika na župi „Sv. Josipa“ – Marijindvor.

„Kao kršćani vjerujemo da smo Kristovom smrću i uskrsnućem opravdani i spašeni. No, kao kršćani osjećamo se istovremeno od Boga pozvanima da činimo dobra i pravedna djela na ovom svijetu te da se odgovorno ponašamo, kako prema sebi samima, tako i prema drugima.

Međutim, ugrađivanje kršćanskih kreposti u mali ljudski život ili u krhku“ glinenu posudu“ svojega tijela često se pretvori u herojsku bitku epskih razmjera. Jer dobrota zahtjeva žrtvu, a odgovornost ponekad pritišće ljudska pleća poput nesnosnog bremena križa … a pored navedenoga, ova bitka treba dugo da traje; nastavlja se svakim novim danom što Bog ga daje …

I onda dođe umor, a s njim i brojna teška pitanja, kao i fundamentalni izbori za čovjeka: Da li ću nastaviti hrabro te moliti Gospodina da se smiluje meni pravedniku; ili ću se radije prostodušno prepustiti bujici života te moliti Gospodina da se smiluje meni grešniku!? Ili ću opet, svemu prethodnome nasuprot, krenuti nekim svojim trećim putem … ?

Katolički nauk o milosti je stoga vrlo izazovan. Kao malo gdje drugo ovdje se isprepliću prošlo i sadašnje, teorija i praksa, svjedočanstvo Pisma i filozofsko-teološka spekulacija. U konačnici, ovdje se isprepliće ono što bi mogli nazvati teološko određeno i neodređeno, tj. oni stavovi koje moram izgradit uz pomoć Crkve Božje, kao i oni drugi koje kao jedinstveno stvorenje Božje moram sam donijeti, izgraditi i zauzeti.“  (dr. don Mario Bernadić)

FACEBOOK EVENT

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

1 komentar

  • Vjera ili Djela , odličan naziv za preispitivanje čovjeka !!
    Imam vrlo svježi primjer gdje se osoba diči svojom vjerom , a na djelu je ne nula nego ispod nje !!
    Osoba je zaposlena u uredu za branitelje i podmuklo laže . Laže oca poginulog mu sina , koji mu je stvorio i slobodu i to radno mjesto , gdje ” dijeli ” kome hoće i kako hoće ! Kako ga bar ponekad nije sram od Boga ?? Jer ON sve vidi !!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.