U Hrvatsku i dalje s osobnom iskaznicom

Usprkos medijskim špekulacijama, Hrvatska građanima Bosne i Hercegovine neće uvoditi vize, a nije zainteresirana ni da se išta mijenja u već godinama uhodanoj praksi ulaska građana BiH u Hrvatsku s osobnom iskaznicom, saznaje “Dnevni avaz”.

– Jedini uvjet koji EU ima u ovakvim situacijama je to da su osobne iskaznice kvalitetne te da se elektronski mogu očitavati. Bh. osobne iskaznice su urađene po najvećim europskim standardima i ne postoji razlog da se u režimu protoka ljudi između dvije zemlje išta mijenja – rečeno nam je jučer iz pouzdanih izvora.

Brojni odgovori

Dužnosnici Hrvatske, BiH i Europske unije sastat će se polovinom sljedećeg mjeseca kako bi otklonili sve nedoumice proistekle iz odluke da Hrvatska od 1. srpnja ove godine postaje dio EU.

– Na tom sastanku neće se samo definirati konačni odgovor na pitanje kako će građani dviju zemalja prelaziti granicu. To je manje važno pitanje u usporedbi s rješavanjem procedura izvoza i uvoza roba – navodi nam visokopoziconirani izvor iz bh. vlasti.

U okviru priprema za ulazak Hrvatske u EU, Hrvatska je od Bruxellesa dobila zadatak da riješi i problem poroznih granica.

Granica s BiH je ne samo najvažnija već i najporoznija, a duga je tisuću kilometara.

Službeni Zagreb već je poduzeo korake na blokiranju neregistriranih prijelaza iz BiH. Angažirana je mehanizacija koja najčešće zatrpava te prijelaze. Na njih se istresaju kamioni kamenja, zemlje i šljunka.

Usuglašen model

Poduzete su i aktivnosti na rješavanju pitanja stanovnika jedne države koji u drugoj imaju imovinu – posebno poljoprivredno zemljište i modalitet tog rješenja praktično je usuglašen. Polovinom sljećeg mjeseca i to rješenje moglo bi dobiti zeleno svjetlo na sastanku trilaterale.

– Interes obje zemlje je da građani slobodno putuju i da se održi dosadašnji dogovor o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Ne očekujem da bi EU mogla imati išta protiv toga – tvrdi nam visoki bh. dužnosnik.

Rješenje po uzoru na Sloveniju

Dr. Adnan Mahmutović, stručnjak za pravo EU, ističe da s ulaskom Hrvatske u Uniju svaki bilateralni sporazum Hrvatske iz oblasti prekogranične suradnje mora biti harmoniziran s relevantnim propisima EU. To utječe na sam karakter bilateralnog pitanja koje onda postaje trilateralno.

– U tom kontekstu, rješenje bi moglo biti urađeno po uzoru na aranžman koji je Hrvatska napravila sa Slovenijom kada je ušla u EU. Građani Hrvatske u Sloveniju mogu putovati s osobnom iskaznicom. Za putovanja u EU, izvan Slovenije, treba im putovnica.

Isto tako, moguće je da građani BiH na ulazu u Hrvatsku dobiju poseban obrazac na kojem bi bio utisnut pečat koji potvrđuje ulazak. Na izlazu se taj obrazac pokaže i utisne pečat o izlasku. Ako se obrazac izgubi, i ako se u elektronskoj evidenciji kontrole prelaska koju koristi granična služba Hrvatske ne može naći podatak da je osoba legalno prešla granicu i ušla u državu, smatrat će se da je ista ilegalno ušla jer teret dokazivanja prema pravu EU spada na tu osobu – kazao je Mahmutović.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.