Veće kazne za počinitelje kaznenog djela na štetu djece

Ombudsman za djecu Republike Srpske-a Nada Grahovac ističe da su učinjeni značajni pomaci u zaštiti prava i interesa mališana, ali napominje da neke zakonom utvrđene obveze još nisu realizirane.

”Nije definirana lista ustanova za uključivanje maloljetnika u rad bez naknade, te u humanitarne organizacije, a nije uspostavljen ni odgojni centar ni ustanova…”, precizira ona govoreći o godišnjem izvješću ombudsmana za djecu za 2015.

Grahovac ističe za Srnu da Zakon o socijalnoj zaštiti doprinosi unapređenju zaštite djece prema različitim osnovama, jer je, pored većeg obima prava, znatno proširio i krug osoba – djece korisnika prava iz socijalne zaštite. ”I u ovoj oblasti, ostvarivanje prava djece dovedeno je u pitanje, jer za ostvarivanje prava na dnevno zbrinjavanje djece u svim lokalnim zajednicama nisu uspostavljeni potrebni centri”, upozorava ona.

Značajan doprinos unapređenju zaštite djece od različitih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja predstavlja potpisivanje Protokola o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece i uvođenje programa prevencije različitih oblika nasilja u obrazovni sustav. Objašnjava da se postupanjem jednog broja nadležnih službi i institucija, iako su Protokolom uspostavljeni obvezujući standardi postupanja i definirana procedura postupanja, dovodi u pitanje ostvarivanje prava djeteta i njegovo pravo na zaštitu, jer izostaje adekvatna reakcija nadležnih, a time i potrebna potpora djetetu. Prema njezinim riječima, zaštita djece od različitih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, pored dosljedne primjene protokola, zahtijeva i izmjene i dopune Kaznenog zakona.

”Zakon mora poslati poruku djeci da će ih sustav zaštititi. To znači strože kazne za počinitelje kaznenog djela na štetu djece, zabranu rada s djecom, zabranu približavanja objektima koje koriste djeca, povećanje dobne granice za dobrovoljni pristanak na spolni odnos, koji je sada 14 godina”, napominje Grahovac. Potrebno je i da programi prevencije zaštite zdravlja djece i različitih oblika rizičnog ponašanja budu sastavni dio školskog programa.

(Srna)


3 komentara

  • Zar Vlada ne cini kazneno djelo na stetu djece? Majke su prisiljene vracati se na posao nakon 40 dana jer porodiljne naknade kasne 13 mjeseci. Najbitniji trenutci zivota djece prolaze u teskoj brizi roditelja kako ce ih prehranit. Netko tim novcem gradi sebi 5. kucu. Otkidate ih od prsa majkama. Gospodo uskracujete djeci ono temeljno. Zar vas nije stid?

  • Sve radite da djeci bude gore.
    Odvajanje od majke prije navrsene godine zivota, neisplata porodiljskih naknada,u vrticima haos od nesredenosti ustanova (lose place,ne placeni doprinisi ,pretrpane skupine, losa ishrana…)
    I o cemu pricamo? Sto to drustvo i nadlezni rade da nam bude bolje?
    Sebi odradili bogovske place tople obroke
    Uhljebili se i imaju po tri kuce, i imaju pricu pricu ored izbore kako ce se zalagati za djecu i njihovo bolje sutra.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.