Hrvatska će masovno uvoziti radnu snagu, najviše iz BiH

Radnik

Unatoč velikoj nezaposlenosti, Hrvatska će ove godine izdati 2.300 radnih dozvola strancima, što je 10 puta više nego prošle godine.

U Hrvatskoj je više od 250.000 nezaposlenih, ali je ipak Vlada te zemlje bila primorana dodijeliti kvote za ”uvoz” ljudi za pojedina zanimanja ili radna mjesta, jer ih nema dovoljno na domaćem tržištu rada, prenose hrvatski mediji.

Većina dozvola će se izdavati u oblastima brodogradnje i građevinarstva. To je prvi put da se u tim djelatnostima zapošljavaju strani radnici, iako je na zavodu za zapošljavanje 5.500 hrvatskih građevinara. Očekuje se da će najviše stranih radnika doći iz Bosne i Hercegovine.

Izdat će se 500 radnih dozvola za građevinske radnike iz stranih zemalja, javlja Al Jazeera.

Pored toga se traže se doktori, pastiri, baletani, operni pjevači, voćari…

”Uvoz” pastira

Hrvatski liječnici u potrazi za boljim primanjima postali su već nova generacija gastarbajtera, pa ih sada već nedostaje između 900 do čak 4.000.

Zato nije iznenadila odluka Vlade o kvotama za uvoz liječnika.

Za 2016. tako je predviđeno angažiranje pet liječnika sa specijalističkim obrazovanjem, pet liječnika opće prakse i pet stomatologa.

Vlada će izdati i 20 dozvola za uvoz pastira.

Bit će odobreno i 15 sezonskih dozvola za uvoz voćara, ali i 35 cjelogodišnjih dozvola za masažere posebnih vrsta masaža, javlja Al Jazeera

Odlukom Vlade moguće je angažirati i 24 strana pilota, ali i 10 stjuardesa, te 14 baletana, tri operna pjevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta.

Odobreno je i 10 dozvola za turističke animatore.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.