Vatikan se uključio u raspravu oko etike umjetne inteligencije

Da se moralnim pitanjima u području umjetne inteligencije bave kompanije iz IT industrije svakako bismo očekivali, no rijetko tko bi se kladio da će se njima pridružiti i – Sveta stolica.

Papa Franjo je, naime, stao uz IBM i Microsoft, u borbi za bolju regulativu koja bi opisala dozvoljene načine upotrebe umjetne inteligencije i s njom povezanih tehnologija.

Dogodilo se to ovoga tjedna kada je iz Vatikana stigla potpisana papina izjava, a koja je pročitana na konferenciji u Rimu (budući da je papa Franjo trenutačno bolestan).

Službeni Vatikan na ovom je događaju supotpisao i izjavu u kojoj, uz IBM i Microsoft, poziva na razvoj etičnih algoritama, tzv. “algor-etike”, kao i na promoviranje osjećaja odgovornosti među kompanijama, vladama i institucijama, a koji bi se trebao ticati daljnjeg razvoja digitalnih inovacija i napretka ljudi, umjesto pokušaja da ih se zamijeni raznim naprednim tehnologijama.

Kad je riječ o razvoju etične tehnologije, trebalo bi se voditi principima transparentnosti, uključivosti, odgovornosti, nepristranosti, pouzdanosti, sigurnosti i privatnosti, stoji u zajedničkoj izjavi. No, u sve se neupitno upliće i politika, pa papa Franjo smatra da nije dovoljno razvoj “osjećaja za etiku” dati u ruke stručnjacima, developerima i algoritmima.

Prema njegovom mišljenju, postoji potreba da se stvore druge interdisciplinarne organizacije koje bi bile zadužene za regulativu, ali bi djelovale i kao edukatori, piše Bug.hr.

Algor-etika bi tako u nekoj idealnoj budućnosti išla ruku pod ruku sa zakonskim i moralnim načelima, a sve bi uključivalo i obrazovnu komponentu. Umjetna inteligencija, poput sustava za prepoznavanje lica i sličnih, tako ne bi davali svu moć u ruke malobrojnih i dovodili do daljnjeg rasta nejednakosti u svijetu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.