Vatikan potvrdio: Odluka o Međugorju poslije ljeta

“Odluka papa Franje o Međugorju doći će poslije ljeta”, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Dakle došla je i službena potvrda da će se o međugorskom fenomenu raspraviti poslije ljetnih mjeseci. Lombardi je također potvrdio kako Kongregacija za nauk vjere još nije održala sastanak na kojem bi raspravila o navodnim ukazanjima Gospe u Međugorju. Dakle još nije održan mjesečni sastanak (feria quarta) Kongregacije za nauk vjere na kojem bi se trebalo razmotriti izvješće međunarodne vatikanske komicije o Međugorju koju je 2010. godine osnovao papa Benedikt XVI. i kojoj je na čelu bio talijanski kardinal Camillo Ruini, prenosi Večernji list.

Sva nagađanja o navodnom sastanku Kongregacije za nauk vjere i navodnim zaključcima donesenima na njemu su, prema službenoj vatikanskoj informaciji, izmišljena, odnosno razne su verzije onoga što bi se moglo dogoditi. Dakle, Kongregacija za nauk vjere bi mogla tek poslije ljeta staviti na dnevni red međugorski fenomen, ali to ne znači da će njezin zaključak biti objavljen.

Svoje mišljenje će Kongregacija za nauk vjere predati papi Franji koji će na koncu izreći svoj sud. Potpisani dopisnik je u zrakoplovu na povratku iz Sarajeva postavio papi Franji pitanje oko Međugorja.

Papa Franjo je tada odgovorio kako je „glede Međugorja papa Benedikt XVI., svojedobno, mislim prije tri-četiri godine, osnovao komisiju (osnovana je u ožujku 2010. godine pr. s.t.) kojom je predsjedao kardinal Ruini (Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije pr. s.t.) i u kojoj su bili i drugi kardinali i teolozi i drugi stručnjaci.

Pripremili su izvješće i Ruini mi ga je predao, poslije nekoliko godina rada. Načinili su lijepi posao. Kardinal Müller (Gehrard Mueller je pročelnik Kongregacije za nauk vjere pr. s.t.) mi je kazao kako će održati posebni sastanak ‘feria quarta’ (sastanak dikasterija koji se održava četvrte srijede u mjesecu pr. s.t.). Mislim da će o tome biti riječi zadnje srijede u mjesecu. Donijet će se odluka koja će zatim biti priopćena. Trenutno se daju samo određena uputstva biskupima glede pravaca koji se pripremaju“.

Kasnije sam razgovarao s ocem Federicom Lombardijem koji mi je kazao kako ipak sastanak Kongregacije za nauk vjere neće biti tako skoro održan. Dat će se, dakle, upute biskupima kako se ponašati glede navodnih ukazanja Gospe u Međugorju.

(Večernji list)

Komentiraj: