Vatikan objasnio Papine izjave o istospolnim brakovima | Jabuka.tv

Vatikan objasnio Papine izjave o istospolnim brakovima

Vatikan je u pismu poslanom veleposlanicima rekao kako su izjave pape Franje o istospolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove.

Dokumentarac “Franjo” imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo osnivati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne brakove.

Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca. Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan u tišini poslalo objašnjenje svojim veleposlanicima koji su ga potom proslijedili biskupima.

O tom pismu je prvi izvijestio papin biograf Austen Ivereigh. Izvor iz Vatikana u ponedjeljak je potvrdio njegovo postojanje, a veleposlanik Vatikana u Meksiku objavio ga je na svojoj Facebook stranici. U njemu stoji kako su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima.

Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno, rekao je Papa u filmu.

Papa Franjo pozvao na zakonsku zaštitu homoseksualnih parova

Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to, dodao je.

Redatelj dokumentarca, Rus s američkim državljanstvom Evgenij Afineevski, kazao je kako razgovarao s Papom za film, no novinari su kasnije pronašli da je snimka u pitanju izvučena iz intervjua koji je Franjo 2019. dao za meksičku televiziju. Afineevski nakon premijere nije htio razgovarati o procesu montaže, a nije bio ni dostupan za komentar vatikanskog pisma veleposlanicima.

U njemu stoji kako je Papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove obitelji prihvate. Dio publike je taj dio u filmu interpretirao kako Franjinu podršku zasnivanju obitelji u istospolnim zajednicama. U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku, te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina, stoji u pismu veleposlanicima.

Crkva smatra kako istospolne tendencije nisu grijeh, no da homoseksualni činovi jesu.

(Hina)


32 komentara

 • I bez ovog objašnjenja sam upravo ovako shvatio papine riječi. Homoseksualnost je grijeh ali mržnja prema homoseksualcima koju vidimo i ovdje u brojnim komentarima je i veći grijeh. Još se takvi smatraju velikim katolicima većim i od pape

 • Tko mrzi homoseksualce, bolest ko i svaka druga. Samo vi ljevicari pokusavate mutiti vodu. Ne smije im se dopustiti da usvajaju djecu, ako imaju svoju to je u redu ali uzimati tuđu, jadnu ostavljenu deprimiranu djecu pa da djeca gledaju izopacenosti. To je isto kao da djecu dajes pedofilu, silovatelju, pijancu, ubojici, i svakom nastranom biću. Jadna djeca, koliko slucajeva djeci poginu oba roditelja i u dom dođu ti nastani likovi i uzmu ih i odgajaju, jeza prođe svakog roditelja kada sjeda u auto. Nitko im ne smeta neka rade što ih volja ali nastranost prikazivati kao normalno, Bože pomozi kud svijet ide. Pa i ovaj Papa često ima za potrebu objašnjavati sto je rekao pa to je strašno. Cini mi se kako se sotona uvukao i u Vatikan. Samo puštaju dimne signale kako bi vidjeli do kuda mogu ići. Strašno je ovo izvrtanje teza. Govor mržnje je ono što antikristi kažu da je mržnja, dok ismijavanje Isusa, Marije,Alaha, Muhamed,… e to je pozeljno, to je sloboda govora. Zanimljivo ti antife ne smiju zucnuti o Židovima.

 • Cuj Vatikan pojasnio sta je Papa htio reci, umjesto da papa objasni i vatikanu i urbi et orbi ispravan Nauk Svete Crkve, on cak vise nije ni dvosmislen vec izravan, doduse ogradjujuci se kako to treba civilno drusvo urediti jer kao Crkva nije za to.
  Jos zalosnije je sto se ljuďi boje ista prosudjivati vec samo kazu” eno papa je reka” taman ko da sam Gospod s nebesa zbori.

 • Nepismeni i zadojeni mržnjom u svemu vide prijetnju i prema svemu se odnose neprijateljski. Teško je živjeti tako jer stalno si u grču u strahu da će te netko prevariti. Iskreno žao mi ih je i ne bih volio biti u nihovoj koži. Takvim likovima je nemoguće objasniti da je Bog ljubav a ne mržnja pa se ne treba ni truditi.

  • Ti si jedan od malobrojnih koji u svemu vide nekakvu mržnju. U stvari sasvim je suprotno, vi ste oni koji mrze sve šta je normalno. Šta se nas tiču tvoji homoseksualci.

 • Kakvo homoseksualno partnerstvo!
  Ne treba Stvoritelju čovjeka tumačiti ljudsku narav.
  Ponizimo se pred Bogom i prihvatimo Njegov red, a ne naš nered.

 • Bogu je stvorio muško i žensko.
  To je taj red.
  Sve izvan toga je nered.
  Ne treba zakonom zaštićivati nerede, već nerođene.

  • Blizu 2% svjetske populacije ima zapravo kombinirana prirodna obilježja koja se ne uklapaju u striktnu “muško-žensko regulativu” odnosno anatomiju. To bi onda tobože značilo kako je Bog, koji ih je takve “ausswinkl/mimosvit'” stvorio, oman’o statistički blizu 2%. E svašta. Kakav je to Bog?

    • “Greška, ili mutacija”, pitanje je. Osim toga, nikako nije moguće izvući zaključak kako bi 98% nečega, odnosno većina, po sebi automatski bila “ispravna”, i slijedom toga kao takva i zakonski utemeljena kao “nepromjenljiva norma”, u odnosu dakle na 2% koji su kao takvi po sebi tobože automatizmom “grješni”, koji trebaju na “popravni”, kada se zna da je logička pogrješka (tzv. argumentum ad populum) da bi većina, kao takva, po sebi automatski bila istinita.

     • To su gluposti. Genetska greška je odstupanje od evolucijski prdviđenog stanja. Po tvojoj argumentacije naprimjer u slučaju depresije nebi trebalo uzimat nikakve medikamente. Ako je neko muško a osjeća se kao žensko, nešto nije u redu s njim. Došlo je do genetske pogreške.

      • “Evolucijski predviđeno stanje” naprosto ne postoji – ne postoji kao činjenica, pa niti je onda slijedom toga moguće utemeljeno tvrditi da bi se u slučaju nekakvog eventualnog “odstupanja” radilo o bilo kakvoj “grješci”.
       I ne, nije moguće vući takve analogije sa depresijom iz gore dakle navedenih premisa.
       Ispravna analogija bila bi da se, prije nego se naime dijagnosticira depresija, kao takva, provjeri da taj navodni “neurednik/bolesnik/grješnik” možda naprosto nije u manjini, nije uopće takav, već jednostavno okružen tupanima i glupanima koji tvrde nešto što nije istina, njega u to uvjeravaju, a žele to i zakonski nametnuti kao opću i nepromjenjivu normu.

 • Kako se nije nikad dogodilo da su Ratzingeru ili Ivanu Pavlu II nešto izvadili iz konteksta? Bit će da osjete da je sve labavo pa koriste priliku…

  • Ništa zato jerbo ga vrli Katolici i Katolkinje na digitalnim sijelima zato pritežu, radi balansa i iz ljubavi prema crkvi, a sve na osnovu njihova vrhunskog uvida u svjetska kretanja i odličnog poznavanja crkvenih prilika i duhovnosti uopće, što uostalom i svjedoče načinom i kvalitetom odnosa prema njemu.

Komentiraj: