Vasilj: Fra Didak Buntić je najveći sin Hercegovine

”Iako je puk svoj fra Didak izveo iz mraka neznanja i usmjerio ga prema svijetloj budućnosti, politika svijeta i dalje nam nije sklona, i dalje bijemo bitku za ravnopravnost u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini, na pravo da u istim uvjetima s druga dva naroda gradimo njezinu budućnost”, rekao je dekan Fakulteta prirodoslovnih matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Mario Vasilj na Okruglom stolu ”Lik i djelo fra Didaka Buntića”.

Okrugli stol ”Lik i djelo fra Didaka Buntića” održao se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u sklopu manifestacije ”Jesen na FPMOZ-u“.

Dekan FPMOZ-a Mario Vasilj je rekao kako je ovaj Okrugli stol upriličen u čast ”najvećeg sina Hercegovine: franjevca, svećenika, učitelja, odgajatelja, graditelja, gospodarstvenika i političara, sluge i vođe hrvatskog naroda u Hercegovini s početka dvadesetog stoljeća”, fra Didaka Buntića.

Rektorica mostarskog Sveučilišta Ljerka Ostojić je rekla kako je fra Didak bio vizionar u godinama gladi, u godinama zapuštenosti, u godinama rata i nepismenosti.

”Poruke i djelo fra Didaka su univerzalne, a to je da svaki čovjek može živjeti od svoga rada i da svatko treba ustrajati na svome obrazovanju”, rekla je Ostojić .

Svoje govore su održali i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i dr.

Sljedeći događaj u sklopu manifestacije “Jesen na FPMOZ” je promocija zbornika radova 2. Međunarodne znanstvene konferencije Pedagogija, obrazovanje i nastava koji će se održati u srijedu, 8. listopada na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

jesen_fpmoz_ffmo_2

jesen_fpmoz_ffmo_3

jesen_fpmoz_ffmo_5

jesen_fpmoz_ffmo_6-(1)

jesen_fpmoz_ffmo_1-(1)

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.