Valerij želi bolji život: Glavu će mu presaditi na tijelo mrtvaca

Talijanski neurokirurg Sergio Canavero spreman je za operaciju presađivanja glave Rusu Valeriju Spiridonovu (32). Za “operaciju Frankenstein” priprema se tako što oživljava trupla elektrošokovima.

Valerij Spiridon (32) od djetinjstva je prikovan za invalidska kolica te boluje od teške bolesti. Werdnig-Hoffmanova bolest težak je oblik infantilne mišićne atrofije, urođene bolesti, a smrt obično uslijedi nakon treće godine. Valerij je čudo medicine jer je uspio nadmašiti crne prognoze deset puta dulje od drugih oboljelih, a sad ga čeka nešto još nevjerojatnije – novo tijelo.

Neurokirurg Sergio Canavero presadit će Valerijevu glavu na drugo tijelo. Operaciju planira za prosinac 2017. Doktor Canavero čvrsto je uvjeren u uspješnost operacije od 90 posto te tvrdi:

– Naravno da postoji granica rizika, ne mogu to nijekati, ali siguran sam u svoj rad – kazao je Canavero. Dodao je da uspjeh operacije potpuno ovisi o ruskom preparatu koji se zove perftoran. To je zamjena za krv koja može riješiti problem velikoga gubitka krvi prilikom odvajanja glave od tijela. Ako nešto pođe krivo u vrijeme operacije, kirurg transplantolog Anatolij Trošin predložio je novu metodu spašavanja Valerijeva života. Predložio je da se glava nakon odvajanja od tijela smjesti u posebni kontejner koji nalikuje na skafander astronauta.

– Taj kontejner izvana po obliku treba biti takav da ga dobrovoljni davatelj krvi i krvnih žila lako može pričvrstiti i stalno nositi na tijelu – kazao je Trošin te dodao da će se tako dobiti efekt sijamskih blizanaca. U Canaverovu eksperimentu zasad su pristali sudjelovati Vijetnam, Južna Koreja i Kina.

– Ako operacija uopće bude 2017., najvjerojatnije će je obaviti u Kini jer je ona već mnogo napredovala tom segmentu – kazao je Spiridonov.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.