Uzgoj začinskog bilja u posudama

Danas gotovo da i nema kuhinje u kojoj se ne koriste različiti začini kao dodaci jelima. Začini oplemenjuju većinu jela dajući im specifičan miris i okus, te naglašavaju određena svojstva hrane. Međutim, pored svega toga dokazano je da mnogi začini povoljno utječu i na čovjekov imunološki sustav, neki su začini naročito u svježem stanju izvor vitamina i minerala koji potiču metabolizam i održavanje dobrog stanja organizma.

Uz vrlo malo truda i vi možete uzgajati vlastito začinsko bilje, a da vam za to čak nije potreban ni pravi vrt, već možete napraviti vlastiti mali vrt u kuhinji ili dnevnoj sobi.

Koje ćete začine odabrati za uzgoj ovisi ponajprije o jelima koje pripremate i okusima koje volite

Većina začinskog bilja se vrlo jednostavno može uzgajati u lončanicama i posudama u kojima inače uzgajamo cvijeće.
U loncima posebno dobro uspijevaju začini koji dobro podnose sušu i vole siromašnije tlo kao npr. origano, kadulja, te metvica, dok već vlasac i bosiljak trebaju više vlage, pa ih treba uzgajati u loncima bez rupice za otjecanje vode ili rupicu možemo sami zatvoriti.

Koje ćete začine odabrati za uzgoj ovisi ponajprije o jelima koje pripremate i okusima koje volite.

Bosiljak je jednogodišnja biljka. Cijela biljka ima aromatičan miris. bog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francuskoj kuhinji.

Mažuran je uistinu impresivna ljekovita i začinska biljka. U mediteranskoj kuhinji možete ga naći u raznim jelima, od tjestenine, riže, s punjenim rajčicama, šampinjonima, tikvicama, patlidžanima. Pogodan je za uzgoj u posudama.

Majčina dušica je ljekovita i začinska biljka, visine oko 30 cm. Naziva se još i vrisak, divlji bosiljak, tamjanika. Najčešće se koristi za mediteranska jela s mesom, pogotovo janjetinu, divljač, zečetinu i perad, variva, paštete i kobasice.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.