Uzgoj i presađivanje ružmarina u par koraka

Presađivanje ružmarina je bolje nego sadnja iz sjemena jer ćete tako biti sigurni da će se ružmarin primiti, a presađivanje ružmarina je i garancija da će brže izrasti.

Grmolika višegodišnja zimzelena biljka koja ima snažan korijenov sustav, a može se uzgajati i na manje plodnim tlima, to je ružmarin. Ti drvenasti grmovi u kontinentalnom području mogu doseći visinu od 0,8 do 1,5 m, a u primorju čak i preko 2 m.

Kod presađivanja ružmarina i sadnje reznica treba voditi računa o tome pa se zato te reznice i sade u redove s razmakom od 1 m, a sam razmak između biljaka mora biti od 0,5 do 0,8 m.

Eterično ulje ružmarina je sastavni dio brojnih preparata koji se koriste kao antiseptik, antireumatik i za jačanje korijena kose, a koriste ga u veterinarstvu protiv parazita i opadanja dlake. Ulje je i dobar antioksidans, ali ipak je njegova primjena puno veća u industriji mirisa, kozmetici i kao osvježivao prostora.

Ružmarin je biljka toplih podneblja i zahtijeva puno svjetlosti pa ga treba uzgajati na osunčanim, ali svakako od vjetra zaštićenim površinama. U kontinentalnom području dobro podnosi umjerenu hladnoću i prezimljava bez većih oštećenja, ali pri vrlo niskim temperaturama (-15 °C i niže) dolazi do smrzavanja. Za uzgoj i presađivanje ružmarina najpogodnija su suha tla bogata kalcijem.

Stručnjaci savjetuju da ako se odlučite na sadnju ružmarina, ne započinjete sa sjemenom, nego s presađivanjem ružmarina. Uzmite sadnicu od susjeda ili prijatelja, tako će brže izrasti.

Slijedite ovih nekoliko koraka.

Nađite u susjedstvu lijepi grm ružmarina pa uzmite grančicu od 15-ak centimetara s neke od grana, a onda joj donji dio očistite od iglica.

Stavite tu grančicu u posudu koju ste prije ispunili kompostom, a ispod tegle stavite tanjurić s vodom kako bi kompost mogao vući vlagu. Sve to poklopite sa staklenkom ili polovicom plastične odrezane boce kako bi ružmarin imao dovoljno topline, piše Rtl.hr.

Ružmarinu će trebati i do dva mjeseca da pusti korijenje, a kada ga pusti sve je spremno za presađivanje ružmarina u vrt ili u veću posudu kako bi mogao dalje rasti.

Ružmarin možete uzgajati tijekom cijele godine. Biljka jako voli sunce, a preko zime je svakako dobro držati je na toplom, pogotovo ako je mlada. Starije biljke mogu preživjeti i veće zime u priobalju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.