Šarović: Ne smije se ponoviti loše iskustvo prilikom izvoza voća u Rusiju – Jabuka.tv

Šarović: Ne smije se ponoviti loše iskustvo prilikom izvoza voća u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su danas u Bosanskoj Gradišci s registriranim izvoznicima voća i povrća za Rusku Federaciju.

Nakon što je polovicom prošlog mjeseca Ruska Federacija ukinula zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, Šarović je istaknuo da se moraju poštivati sve predviđene procedure kako bi se zadržalo to tržište.

Istaknuo je da se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je izvoz šest mjeseci bio zaustavljen zbog neodgovornih pojedinaca. Šarović je potvrdio i da je na rusko tržište iz RS već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 milijuna KM. Na sastanku su voćari zatražili pojednostavljenje izvoznih procedura voća u Rusiju.

Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović je podsjetio na značaj izvoza u tu zemlju, posebno jer ove godine imaju rekordnu proizvodnju jabuke, šljive i kruške. Voćari su ukazali i da certifikat iz Vanjskotrgovinske komore, koji im je neophodan za izvoz, čekaju oko tri dana, što im stvara velike troškove.

Izrazili su i nezadovoljstvo, jer sastanku nisu nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS-a i Inspektorata, budući da bez svih relevatnih institucija ne mogu biti riješeni problemi koji prate izvoz u Rusiju.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.