Uz ovih sedam savjeta riješite se spore veze na mobitelu

Donosimo vam sedam savjeta kako brzo i jednostavno riješiti problem sa sporom vezom prije nego što odlučite pozvati službu za korisnike.

Ponovo pokrenite telefon

Čini se kao prejednostavna stvar, ali često radi. Pogotovo mobitel niste isključili dulje vremena, ponovno pokretanje telefona trebalo bi riješiti spor promet mobilnim podatcima. Ako imate iPhone 8 ili stariji, jednostavno držite bočnu tipku (na desnoj strani telefona) dok se na ekranu ne pojavi Slide to Power Off poruka. Na iPhoneu X, pritisnite i držite gumb na boku i istodobno gumb za povećanje glasnoće.

Na većini Android telefona držite gumb za uključivanje zaslona dok se ne pojave mogućnosti, a zatim taknite Restart ili Ponovno pokreni.

Promijenite mjesto na kojem stojite

Mnogi čimbenici utječu na podatkovnu vezu, što uključuje vrijeme, opterećenej mreže, pa čak i solarne aktivnosti. Ako ste izvan grada i oko vas postoje mnoge prirodne prepreke poput brda ili planina, to može utjecati na vaš signal. Isto vrijedi i za zgrade.

Ako je internet sporiji na određenoj lokaciji, pokušajte se pomaknuti negdje drugdje. Možda ćete morati napustiti zgradu u kojoj se nalazite ili se odvesti dalje. Iako vam to možda nije praktično, ponekad je dobar način otklanjanja poteškoća s brzinom. Nekad i par koraka po sobi učini istu stvar.

Onemogućite i ažurirajte aplikacije

Ponekad nekontrolirana aplikacija može uzrokovati probleme podatkovne veze i usporiti ju. U tom slučaju, trebat ćete malo istražiti kako biste vidjeli što se događa i što usporava brzinu. Ako se ispostavi da nešto nije u redu, možete onemogućiti pristup mobilnoj podatkovnoj vezi nekoj aplikaciji ili je deinstalirati.

Na iPhoneu to možete učiniti preko Postavki > Cellular i  tamo onemogućiti pristup svake aplikacije mobilnoj podatkovnoj vezi.

Na Androidu ćete istu stvar pronaći na Postavkama > Mreža i internet > Mobilna mreža > Korištenje podataka. Dodirnite aplikaciju, a zatim isključite podatke u pozadini da biste spriječili aplikaciju da ih koristi.

Prekinite vezu s VPN-om

VPN-ovi pružaju anonimnost i privatnost, ali mogu i usporiti brzinu prilikom korištenja udaljenih poslužitelja. Stoga, ako je vaš telefon povezan s VPN-om, pokušajte ga odspojiti i pokušajte ponovo. Primjetit ćete trenutačno poboljšanje čim isključite VPN.

Provjerite je li mreža pukla

Iako mobilni operateri vole naglašavati koliko su pouzdani, pucanje mreže se događa jako često. Ove zastoje često uzrokuju smanjene brzine. Uvijek je dobra ideja da najprije ovo provjerite, prije no što pozovete službu za korisnike. Možete provjeriti na internet stranicama ili Twitteru. Ako kontaktirate Twitter račun korisničke podrške mobilnog operatera, vjerojatno ćete brzo dobiti odgovor, piše Tportal.hr.

Ponovno konfigurirajte mrežne postavke

Ponovno postavljanje mrežnih postavki, poput pokretanja telefona, često popravlja sporu podatkovnu vezu. Problem je u tome što vraća i Wi-Fi pristupne točke i Bluetooth uređaje na tvorničke postavke. Premda nije kraj svijeta, ožda vam teško padne ponovo povezivanjesa svim Wi-Fi mrežama i Bluetooth uređajima.

Da biste vratili mrežne postavke na iPhoneu, otvorite Postavke > Općenito > Ponovno postavljanje > Vrati postavke mreže. Telefon će zatražiti vašu lozinku ako je imate, a zatim će se ponovo pokrenuti.

Na Androidu pronađite opciju preko Postavki > Sustav > Opcije poništavanja > Resetiraj Wi-Fi, mobilni uređaj i Bluetooth. Ponovno postavljanje mrežnih postavki na Androidu obično ne zahtijeva ponovno pokretanje uređaja.

Izvucite SIM karticu

Konačno, možete pokušati izvući i vratiti svoju SIM karticu. Na iPhoneu se utor za SIM karticu uvijek nalazi na desnom rubu telefona ispod gumba za pokretanje. Na Androidu to može biti na bočnoj strani, na vrhu ili iza stražnjeg poklopca ako vaš telefon ima izmjenjivu bateriju.

Kada povlačite SIM karticu, važno je uvijek isključiti telefon kako biste spriječili oštećenja. Također, pobrinite se da povucite SIM dok sjedite za stolom ili ravnoj površini jer je kartica vrlo mala i lako se izgubi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.