Uz imena na latinici, sela u Posušju navedena i na glagoljici

Pravilnikom o prometnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. godine utvrđena je dvojezičnost oznaka s imenima gradova i naselja, ali u Posušju su umjesto ćirilice postavljeni natpisi na glagoljici.

Dvojezični natpisi postavljeni su 2009. godine i u mnogim sredinama gdje je hrvatsko stanovništvo uglavnom odmah brisani, piše Radio Posušje.

Premda je svima jasno da zakon nalaže dvojezičnost na ovim natpisima na ulaze u gradove, oni ipak izazovu revolt domaćeg stanovništva, pa uglavnom ćirilični natpisi ne prežive noć.

Ipak, ovih dana jedan dvojezični natpis je zaživio u Posušju.

Naime, na skretanju u Bage na cesti od kružnog toka na Ričini prema graničnom prijelazu Osoje osvanula je ploča na kojoj je natpis dva mjesta (Bage i Crnogorci) na latinici, a umjesto ćirilice za koju je bilo ostavljeno mjesto na tabli osvanuo je i natpis na glagoljici – starom hrvatskom pismu.

Autor ove ideje nije poznat.

(www.jabuka.tv)16 komentara

  • Samo neka ni9je na ćirilici. Nikad je bagra iz Sarjeva (Islamabada) i lopovi iz međunarodne zajednice neće instalirati u zapadnoj Hercegovini.Glagoljica je naša, hrvatska i neka je.

  • Cudi me da ih neki rvat krkanoid iz ercegovine nije vec presarao vicuci nije vam ovo srbija da mi pisete na toj cerilici!

    • Hrvati u Hercegovini su jednoglasno složni i kažu: Čim vidimo natpise na dva pisma u kulturnim sredinama kao Zagreb, Ljubljana, Beč, Berlin, Prag, Pariz, Rim, London, Madrid, Lisabon…..odmah ćemo i mi zatražiti da nam stave ploče s dva pisma (latinica i ćirilica). Ovako, može samo latinica, svakako i glagoljica. Beograd, Niš, Valjevo, Pirot, Šabac, Kraljevo, Sarajevo, Sofija i slične kasabe i palanke ne mogu nam biti uzor. Do tada, u zapadnoj Hercegovini ćirilica nema pristupa. Je li jasno bagro (lažno) multetnična? Pozdravite u paklenim odajama Vuka Karadžića, najstarijega priomitivnog četnika na svijetu.

      • Hahah, jesi to ti upravo usporedio Hercegovinu sa Zagrebom, Londonom, Madridom? :’D :’D :’D Za razliku od tih sredina, odnosno tih drzava, cirilica nije sastavni dio niti je jedan od sluzbenih pisama. Kasabe i palanke, hahaha, Krista ti kao da zivis u Parizu, a ne u prcenoj vukojebini od Zapadne Hercegovine, pa da je koristis kao nekakav relevantan primjer. Ne, rvatino krkanoidu zaostali, ne smeta tebi cirilica ni iz kakvog drugog razloga nego sto je tvoj primitivni mozak smatra ”srpskom”. A cirilica srpska nije, pismo NIJE i NE MOZE NIKAKO BITI svojatano od jedne nacije, dapace i hrvatski jezik je kroz povijest veoma usko vezan uz cirilicu, a vi kretenoidi se odricete ogromnog dijela hrvatske jezicne povijesti, koju naravno ne znate ni u danasnjem obliku kamoli kroz povijest, zbog ”srpske cirilice”. Pa mene bi sram bilo reci da sam obrazovan ili realan covjek, a da pisem debilnosti poput sto ti iznad napisa. Procitaj dobro sta si napisao jos par puta, ako ne shvatis kakav si DEBIL ispao sa napisanim, onda mi je jasno u potpunosti sto ljude po ovoj zapadnoj Hercegovini smatraju zatucanim i neobrazovanim kamenjarima.

  • Motike u ruke i nesto radite,vrijeme je zemlju obradivat pametnije vam je ,a ne sami tracevi po portalima,a kukate nemate!

  • Anonimus, u 16.36. :: koda ti nisi tipkala? Koliko znam jos nije izmisljen telefon koji ni moga prinit nase misli!! A motiku: Da , triba kopat, dobro je za secer!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.