Uvozna jagoda upola jeftinija od vrgoračke

Jagode iz vrgoračkih plastenika mirisom, a i cijenom, plijene pozornost na većini hrvatskih tržnica i frekventnijih punktova, piše u srijedu Večernji list, navodeći da su uvozne jagode i upola jeftinije.

Za mjericu u prosjeku treba izdvojiti 25 kuna, za kilogram 40 – 50, zbog čega se mnogi i iz protesta okreću španjolskim ili grčkim jagodama kojih mjerica košta 13 – 15 kuna.

Lako je držati takvu cijenu kad ih je uvozni lobi nabavio po cijeni od 1,50 eura za kilogram, što nije ni polovica troškova naše proizvodnje. A kako na našem tržištu još uvijek nema reda i ne poštuje se domaća proizvodnja, događa se i da neki trgovački lanci u naše košarice pakiraju nekvalitetniju stranu jagodu i prodaju je pod domaću. Stoga smo ove godine radi zaštite potrošača i prepoznatljivosti vrgoračke jagode uveli nove zelene košarice sa žigom Udruge Vrgoračka jagoda, objašnjava potpredsjednik udruge Milan Franić.

Ističe da su kvaliteta i prinosi i ove godine dobri pa se s vrgoračkih polja, na kojima je berba počela prije tjedan dana, do druge polovice svibnja planira ubrati oko 600 – 700 tona jagoda.

S obzirom na to da je potražnja veća od ponude, pa hrvatsko tržište nije prezasićeno ovom voćnom poslasticom, cijena joj ni na vrhuncu sezone ne bi trebala pasti ispod 40 kn/kg, kako je to bilo i lani, nadaju se proizvođači, što znači da bi se i cijena u otkupu trebala zadržati na prihvatljivih 25 kuna.

No, nisu svi zadovoljni. Slobodan Dropulić kaže kako zbog lošeg vremena i niskih temperatura neki po sadnici jagode jedva dobivaju 10-ak dekagrama umjesto očekivanih pola kilograma, a kako nepredvidljivo i hladnije vrijeme, kao i kod lubenica, utječe na slabiju prodaju i konzumaciju, neki su već sad spustili cijene na 20-ak kuna po košarici.

Unatoč sve skupljim inputima u proizvodnji. U nasad s 10.000 sadnica, primjerice, ove je godine trebalo uložiti oko 74.000 kuna, a prijašnjih godina 41.000, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Udruga Vrgoračke jagode)

2 komentara

  • to se znalo i bez članka. kod nas jagode domaće 13KM/kg. da su od zlata ne bi bile toliko.
    najžalosnije što su uvozne koje su 5-6KM/kg čak postale i ukusnije od ovih naših.
    da su naše ostale po mirisu i okusu kakve su dosad bile prebrodila bi se i dupla cijena, ali ne i one ako ih nisi slistio u roku 24 sata pođu truniti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.