Uvozi se meso i mlijeko po niskim cijenama, poljoprivrednici prijete blokadom granica

Predstavnici udruga poljoprivrednika iz cijele BiH sastali su se u Vogošći u namjeri da ukažu na težak položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača tijekom pandemije koronavirusa, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje.

Poljoprivrednici su najavili mogućnost blokade institucija ili granica ako se nadležni (ponovno) ogluše o njihove zahtjeve, piše Večernji list BiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, u izjavi za medije navodi kako se na njihove zahtjeve nitko ne obazire, a kritizirao je i vlasti zbog nepoduzimanja adekvatnih koraka. Dodao je kako su sastanak organizirali kako bi donijeli određene zaključke te razgovarali hoće li doći do ranije najavljenih blokada. Upitan na koji način zaštititi domaću proizvodnju, Bićo je za primjer naveo Njemačku i korake koje je ta zemlja poduzela na zaštiti domaće proizvodnje.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, kaže kako već nekoliko godina traže uvođenje prelevmana.

Koronavirus je imao velikog utjecaja na poljoprivredu. Kupovna moć građana Europe je pala, a pala je i kupovna moć kod nas. Europa višak proizvoda želi progurati negdje i našla je mjesto ovdje. Tako daju juneće meso po četiri marke, svinjsko po dvije i pol, a mlijeko po 80 feninga. Niskim cijenama oni su ‘ubili’ našu proizvodnju. Mi smo tražili da se uvedu prelevmani i carine. Ministar Košarac ne vlada situacijom. Ne zna, ne da neće. Ili, ako neće, onda je u pitanju mito i korupcija, smatra Usorac, piše Večernji list.

Dodao je kako su poljoprivrednici dovedeni na prosjački štap.

Od 17.600 proizvođača mlijeka u RS-u, sada ih je 2.600. Tako je i u FBiH. Sve do jedan proizvođač koji je odustao od poljoprivrede nikad se više nije vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna, rekao je Usorac.

Smatra kako vlasti ne shvaćaju da se narod iseljava iz sela.

Nema ljudi. I da nema korone, sve bi otišlo u inozemstvo. Ove godine izgubili smo 1.300 proizvođača mlijeka u RS-u, dodao je Usorac. Smatra kako je bit uvođenje prelevmana i carina.

Imamo pravo po sporazumu o slobodnoj trgovini, imamo pravo po CEFTA sporazumu, kada je ugrožena domaća proizvodnja, imamo pravo uvesti. Ona je ugrožena. Mi sada ne proizvodimo 50% potreba BiH. A ne možemo prodati ni tih 50%, rekao je Usorac.

Upitao je tko se može baviti proizvodnjom po ekstremno niskim cijenama te ukazao na nejednakost cijena na tržištu u BiH.

Bićo je kazao da godinama traže zaštitu domaće proizvodnje i da je moguće zaustaviti uvoz i uvesti carine.

Pandemija nije otežala proizvodnju. Proizvodnja se povećava, ali je problem što je tržište manje. Kupovna moć građana pada, a država ništa ne čini da smanji uvoz, istaknuo je Bićo.

Najavio je kako je krajnji potez, ako se vlasti ogluše o njihove zahtjeve, blokada granica. Poljoprivrednici iz cijele BiH krajem prošle godine blokirali su granične prijelaze Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine čime su iskazali nezadovoljstvo prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te radom ministra Košarca, piše Večernji list.

Od tada se ništa nije promijenilo. Velike količine tržišnih viškova domaće proizvodnje i dalje su neotkupljene. Radi se o čak 15 milijuna litara mlijeka koje u ovom trenutku predstavlja višak u Bosni i Hercegovini. Također, 20.000 tona goveđeg mesa nema svoje mjesto na tržištu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.