Uvezivanje staža: Vlasti otežavaju funkcioniranje mirovinskoga sustava

Vlasti Federacije BiH planiraju u ovoj godini u parlamentarnoj proceduri progurati Zakon o uvezivanju staža koji bi samo u ovoj godini trebao rezultirati odlaskom u mirovinu 25.000 ljudi, što će do krajnjih granica otežati funkcioniranje Zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja te čak otvoriti pitanje isplata mirovina ako se prije toga ne donesu izmjene Zakona o MIO i mirovinama, kojim bi se trebalo drukčije urediti oblast obveznoga mirovinskoga osiguranja, piše Večernji list.

Spirala zaduživanja

Prema izračunu iz službi koje rade na simuliranju učinaka ovoga zakona, samo uvezivanje staža i slanje u mirovinu ovih radnika će na godišnjoj razini značiti novi ozbiljni deficit federalnoga Zavoda MIO.

Tako prognoze govore da bi svake godine za isplatu mirovina i sve druge obveze nedostajalo čak 80 milijuna maraka, a neki procjenjuju čak i 96 milijuna na godišnjoj razini.

Ako se ima na umu kako je federalni Zavod sada oko 215 milijuna maraka u minusu, uvođenje novih umirovljenika značilo bi kolaps Zavoda mirovinskoga osiguranja, a onda i posljedično proračuna Federacije BiH te novu spiralu zaduživanja.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Vlasti federacije neka se pobrinu za umirovljenike razno razne koje je umirovila po Zakonima i povoljnim uvjetima i sa malo staža i nek im te vlasti daju mirovine po 2000 KM i nek prestanu više umirovljavati na račun radničkog Fonda umirovljenika koji su radili i zaradili za 40 ili 20 godina veću mirovinu a dajete im 326 KM tolika bi trebala biti socijalna pomoć.

Komentiraj: