Usvojen Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Zastupničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Prijedlog zakona su izglasali s 40 glasova “za”, 7 suzdržanih i bez izaslanika koji su bili protiv. Kako je naveo predsjedavajući Tomislav Martinović, Prijedlog zakona je usvojen zajedno s amandmanima s tim da će oni morati ponovo u Zastupnički dom na usuglašavanje, javlja Klix.ba.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub izaslanika u Domu naroda, Zakon će početi primjenjivati se za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Prijedlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon izravno dotiče imat će rok od 24 mjeseca da stvore uvjete za provođenje zakona, a u tom razdoblju neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje. S druge strane, naglašavana su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duhana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.

Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dopušteno u zračnim lukama i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

(www.jabuka.tv)

24 komentara

    • Ma kakva prilagodba,odluka donesena za 15dana stupa na snagu.Sta se vise telite i pametujete.Problem parking a sad problem pusenje.Odluka usvojena na snagu stupa,ne postujes operi po dzepu pa ces vidjet sto postuju.To telenje i prinemaganje nema nigdje nego u Bosni i Hercegovini.Ugostitelji se bune,zasto,dubrad izrabljuju radno osoblje za 20 maraka 8 radni sati.Sta je vise gdje vam je kraj.Kakva god odluka bude donesena protestujete.Nerad,droga alkohol,kurvaluk ,nemoral,kultura zapada toga se ne stidite i na ta djela se nebunite…..

  • koji ste vi tupsoni ne kažnjavaju se šhuppci koji teški otrov odlažu po blatu i brdima koji požare podmeću a vi mislite da će se oni što zapale kašnjavat ahahahahha e jeste primitivni

  • Eto samo se u ugostiteljskim objektima puši, pa im treba dvije godine prilagodbe, e golemo, i ovo je znak očitog primitivizma , samo odgađanje, bljak

  • Popuše 200,300 KM a djeca im nemaju što pojesti i obući. Djeca bolesna, bronhitis, upala pluća, to njima ništa ne smeta. Zidovi crni. Kukaju kako se ne može preživjeti a sami izabiru što im je prioritet. U BiH se puši najviše, ko potomci Turčina.

  • Na pravom smo putu u propast. Zabraniti pusenje a legalizirati opojne droge, prostituciju, pobacaj i sve je to na javnom mjestu zar ne!?

  • taj.zakon nepostoji.u mojo.kuci.dami more neko zabranit da pusim mnogi kafici.bice zatvoreni nakraju popusice zakon.nece imat poreza na.kafice kavane.seremvamse na ovakav zakon.mrs

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.