RS: Usvojen izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je u Banja Luci izvještaj kojim se negira genocid počinjen u Srebrenici.

U “Zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine” se navodi da se “u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopće”.

NSRS je podržala stavove iznesene u zaključcima izvještaja “te potvrđuje da je termin genocid za Srebrenicu netočan i da se ne može prihvatiti”, piše u zaključcima zastupničkih klubova političkih stranaka iz RS o ovom izvještaju.

Zaključuje se da se “ta kvalifikacija trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000”.

Negiranje genocida

Prema zaključcima, NSRS konstatira da će izvještaj Komisije “doprinijeti objektivnom i nepristranom sagledavanju stradanja svih naroda u regiji Srebrenice”.

Navodi se i kako je “Narodna skupština uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u regiji Srebrenice, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija”.

Dalje, Parlament RS “izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima iz tragičnog sukoba u BiH, te osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama”.

U zaključcima, Narodna skupština odbacuje Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, sačinjen u Banja Luci u lipnju 2004. godine i 15. listopada 2004. godine i smatra ga “netočnim, tendencioznim, spekulativnim, politički nametnutim od visokog predstavnika Paddy Ashdowna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske”.

Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u Izvještaju Komisije utvrđeno da je od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža, stoji u zaključcima NSRS.

Smjena Lagumdžije

U zaključcima se osuđuju i smatraju “apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim” postupci ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici Generalnoj skupštini UN “bez konzultacija i suglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, radi demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog”.

Traži se da član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pokrene proceduru u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za razrješenje ambasadora Lagumdžije, jer ga “Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH”.

Narodna skupština Republike Srpske konstatira da je mehanizam vanjske politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske moraju poštovati odluke institucija RS i da su jedino obavezni da slijede vanjsku politiku Bosne i Hercegovine koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usuglašenim odlukama Predsjedništva BiH, piše u ovom tekstu.

Tko je sve potpisao

Zaključcima se zadužuju Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu suradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS “da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentiranje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti”.

NSRS poziva članove Zastupničkog doma koji se biraju direktno iz Republike Srpske i izaslanike Doma naroda koje bira entitetska skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ove zaključke potpisali su šefovi klubova zastupnika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, SP-a, NPS-a, Za pravdu i red, te zastupničkih grupa DNS-a, SPS-a i Narodnog fronta.

Za izvještaj i zaključke su glasala 73 izaslanika, nije bilo uzdržanih ni glasova protiv, prenosi Srna.

Dodik: Srbi neće prihvatiti etiketu genocidnog naroda

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.