Ustavni sud odbacio apelaciju Raguža i Džalte protiv Stožera CZ HNŽ zbog zabrane kretanja

Predsjednik Ustavnoga suda BiH Zlatko M. Knežević potpisao je Odluku kojom je Ustavni sud BiH u cijelosti, kao nedopuštenu, odbacio apelaciju Slavena Raguža i Ivana Džalte podnesenu protiv Zapovijedi Županijskoga stožera civilne zaštite HNŽ broj 17-06-40-16-46/20 od 9. travnja 2020. godine i Izmjene i dopune zapovijedi broj 17-06-40-16-46-1/20 od 10. travnja 2020. godine.

Kao razlog, navedene su ”izmijenjene pravne okolnosti”.

Raguž i Džalto podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH u prvom redu zbog zapovijedi o zabrani napuštanja mjesta prebivanja u HNŽ. Ustavni je sud apelaciju odbacio u cijelosti, a osporavane zapovijedi ocijenio utemeljenima.

Točno tako! Za sva pravna tumačenja dostupan Vam je naš odvjetnički tim Paponja-Bunoza, ali obrazloženje Suda može se zapravo sažeti u par riječi, a to je da su naše zapovijedi bile opravdane i utemeljene s obzirom na ukupno stanje zbog rasta broja zaraženih i potrebe zaštite javnoga zdravlja, komentirao je Eugen Ćubela, načelnik Županijskoga stožera CZ-a HNŽ, dodavši kako je ponosan na koordinirani rad Stožera i Vlade HNŽ i na uspješno stavljanje krize pod kontrolu, u konačnici i na potpuno saniranje zdravstveno-epidemiološkoga stanja u HNŽ pri čemu su, istaknuo je, bile presudne donesene zapovijedi i mjere.

U svojoj izjavi izrazio je i neskriveno zadovoljstvo odlukom i obrazloženjem Ustavnoga suda BiH, ocijenivši sami pokušaj Raguža i Džalte ”politikanstvom bez premca”.

Razumijem da neke oporbene stranke, s minornom političkom snagom, pokušavaju jeftinim politikanstvom ”pobrati” nešto bodova među pučanstvom, ali baviti se populizmom u vremenu onakve krize i tako opstruirati borbu za spašavanje javnoga zdravlja i ljudskih života, i to iz pozicije skupštinskoga zastupnika, radi neke dnevno-političke dobiti, osuđujem bez ikakve zadrške. Iskreno, očekivao sam ovakvu odluku jer je ona zdravorazumska, jedina logična i pravno utemeljena, a svakako konačna i obvezujuća, kako stoji u samom pravorijeku, poručio je Ćubela, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • ako laže kriznostožeraška koza, ne laže kriznostožeraški rog!

    iz presude: U svezi sa time, Ustavni sud zapaža da … su osporene mjere kojima je apelantima kao osobama sa prebivalištem u HNK bilo zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta, nesumnjivo u trenutku njihove primjene predstavljale „miješanje“ u pravo apelanata na slobodu kretanja u smislu članka II/3.m) Ustava … i članka 2.Protokola broj 4. uz Europsku konvenciju i da su apelanti prema tome imali osnov za tvrdnju da su žrtve uslijed primjene navedenih zapovijedi kao općih akata. Zbog toga je bilo osnova za tvrdnju da u smislu članka 18. stavak (2) Pravila Ustavnog suda apelacija ukazuje na ozbiljna kršenja prava i temeljnih sloboda koje štiti Ustav”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.