Republika Srpska ukinula izvanredno stanje

Narodna skupština Republike Srpske donijela je u četvrtak odluku o ukidanju izvanrednog stanja u tom bh. entitetu što govori o sve boljoj epidemiološkoj situaciji i povratku ka normalnom načinu života.

Za ovu odluku danas je glasalo 60 zastupnika.

Premijer RS-a Radovan Višković rekao je da se ukidanjem izvanrednog stanja ukida i policijski sat. On je također poručio da to ne znači da se građani ne trebaju pridržavati mjera.

Moj apel građanima je da se svi odgovorno ponašamo, rekao je premijer RS-a.

Izvanredno stanje je ukinuto jer je epidemiološka situacija koja se odnosi na koronavirus stavljena pod kontrolu. Narodna skupština RS-a proglasila je izvanredno stanje 28. ožujka.

Ukidanju izvanrednog stanja je prethodila burna rasprava opozicionara s premijerom RS-a Radovanom Viškovićem, a najglasniji su bili Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković koji su zamjerali sve ono što je vlast radila u prethodnom razdoblju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatralo je opravdanim uvođenje pristupa kojim će se postupno vraćati normalan život, odnosno cijeni da su stvoreni preduvjeti za ukidanje izvanrednog stanja.

Prema dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja osoba s pozitivnim rezultatom testiranja, koji je stabilan, a pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sustava u RS-u, te kako se bilježi linearan rast broja zaraženih osoba, smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postupno vraćati u “novu normalu”. To znači vraćanje ranijim aktivnostima, s pridržavanjem mjera fizičke distance i intenzivnim provođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih akata, piše u obrazloženju odluke.

Izvanredno stanje je proglašeno kako bi se ubrzalo donošenje važnih odluka i njihovo izvršenje u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Epidemiološka situacija u cijeloj BiH dan za danom sve je bolja. U BiH ukupno je registrirano 2.343 slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja do danas se oporavilo 1.452 osoba, a preminulo je 133.

Nadležni i dalje apeluju na građane da se pridržavaju osnovnih preporuka, a to je držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i često pranje ruku.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.