Ustavni sud BiH može omogućiti da se izbori u Mostaru ipak održe

Ustavni sud BiH mogao je još u proljeće 2011. godine donijeti odluku i omogućiti održavanje lokalnih izbora za grad Mostara ne čekajući političke stranke na provedbu njegove presude iz studenog 2010., s obzirom na to da su tada, ali i sada stajališta jednako udaljena.

Kako su za Večernji list potvrdili pravni stručnjaci, Ustavni sud BiH trebao se pojaviti u ulozi tzv. negativnog zakonodavca te donijeti privremena izborna pravila za Mostar u duhu njegove presude u dijelu koji se odnosi na proporcionalnosti izbora vijećnika iz pojedinih gradskih područja koja su do tada bila i izborne jedinice.

Ustavni sud BiH se do sada nikada nije pojavio u ulozi svojevrsnog izvršnog arbitra iako u svome poslanju ima i tu ulogu kada se sudionici određenoga prijepora ne mogu usuglasiti. Pravni stručnjaci smatraju kako bi u ovome slučaju Ustavni sud BiH trebao tretirati i doslovno prilagoditi stavke Izbornog zakona BiH. Tada ne bi bilo moguće iz područja Jugoistok, koje ima nekoliko tisuća birača, izabrati jednak broj vijećnika kao i iz područja Jugozapad koje ima 30.000 birača.

Doslovno tumačeći presudu, Jugozapad bi, primjerice, trebao birati najmanje trećinu ukupnog broja vijećnika, a drugo po broju birača i vijećnika trebalo bi biti područje Stari Grad. Uz to, Ustavni sud bi morao ispraviti i diskriminaciju stanovnika središnje gradske zone koji ne bi samo glasovali za jedinstvenu gradsku stranačku listu, nego bi određeni broj vijećnika bio rezerviran i za to područje, piše Večernji list.

Takva intervencija Ustavnoga suda BiH ipak ostaje u sferi teorije jer su do sada, čak i sami članovi ovoga suda imali dijametralno suprotna stajališta i teško je očekivati kako će preuzeti takvo breme na vlastita leđa.

Protiv dosljednog tumačenja odluke Ustavnoga suda koji traži usklađivanje broja vijećnika i birača zasigurno bi bila Stranka demokratske akcije. Dvoje hrvatskih sudaca Ustavnog suda BiH Mato Tadić i Valerija Galić napisali su tada izdvojeno mišljenje protiveći će stajalištu većine kolega iz 2010

. Tadić je mišljenja da postojanje gornje granice od 15 vijećnika rezerviranih za jedan narod treba ukinuti jer jednostavno ne postoji ni u jednoj sredini u BiH. Ističe kako pozivanje na stajališta OHR-a da je razvoj i smirivanje događanja u Mostaru razlog za postojanje gornje granice, više nije prihvatljivo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.