Novalić: Manjak u MIO riješit ćemo novim zapošljavanjem

”Vlada Federacije BiH spremna je za provođenje mjera iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadane ciljeve,” izjavio je u razgovoru za Dnevni avaz federalni premijer Fadil Novalić, koji je prije dva dana s izaslanstvom MMF-a razgovarao o postizanju dogovora o novom kreditnom aranžmanu za BiH.

”Istina, u ovom trenutku aranžman s MMF-om zavisi od rješavanja otvorenih pitanja u bankarskom sustavu Republike Srpske, ali se nadam da će i ta prepreka biti ubrzo prijeđena”, izjavio je Novalić.

Odgovarajući na aktualna pitanja u vezi s radom Vlade FBiH, koja je nedavno obilježila godinu mandata, Novalić je kazao da je sastav izvršne vlasti na čijem je on čelu izuzetno predano radio, “ali značajan dio ovog razdoblja bio je obilježen izostankom parlamentarne većine”.

”U razdoblju donošenja nekih od najznačajnijih zakona, Vlada je radila u nepotpunom sastavu. Međutim, uspjeli smo realizirati većinu planiranih aktivnosti i time smo zadovoljni, ali ostaje još posla pred nama”, rekao je Novalić, prenosi Fena.

Navodi da je formiranje nove parlamentarne većine za Vladu Federacije BiH bilo izuzetno značajno prvenstveno radi ubrzanja rada, odnosno usvajanja zakona koje Vlada upućuje u parlamentarnu proceduru, a dio su Reformske agende i kao takvi važni stubovi ekonomske reforme.

Jedno od pitanja bilo je i to kada će doći do stabilizacije mirovinskog sustava.

”Prošle godine potpisali smo sporazum s umirovljenicima i to je jedna od najznačajnijih mjera koja je temelj za sve reforme koje nam dolaze u okviru reforme MIO sustava. Međutim, krajem prosinca bilježimo priljev od 15.000 novih umirovljena. Raniji odlazak u mirovinu omogućio je postojeći zakon. U skladu s tim priljevom došlo je do kašnjenja isplata mirovina u siječnju i veljači, ali već od ožujka se situacija stabilizira. Moram naglasiti da ćemo užurbano nastaviti sa zapošljavanjem i investicijama, jer će novi priljev umirovljenika, iz prosinca 2015. godine, kreirati novi deficit MIO u iznosu od šest milijuna KM mjesečno”, rekao je premijer Novalić za Avaz.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Moj Novaliću vi upošljavate u javni sektor,državne institucije,Federalne itd.To je samo na trošak države. Dok god proizvodni sektor ne oživi i bude broj jedan u poticajima ništa od toga.Jer ovi na državnim jaslama i državnom buđžetu i jesu najveći problem društva u BiH-ni.Em ništa ne rade,primaju velike plaće,imaju puni iznos uplata penziono-mirovinskog,i onda idu u mirovine preko 1000 km.Znači sve je uštimano njima da im bude dobro čitav život.Običan radnik na minimalcu,prijavljen na minimalan iznos,i kad ode u mirovinu 310 km.je njegovi.Patnja čitav život.

  • dok god vi dajete kredite krivim krivajama i konjuhu a mi ga vracamo nema tu povećanja blagostanja dok god mi eadimo a vi darujete drugima i usput onako sebi malo u gornji malo donji džep tu nema blagostanja….mi radimo vi trošite a nek dijele nekakve poticaje kome čemu kad i gdje

  • Kad se smanji uplata doprinosa na pola i kad bi se malo rasteretilo gospodarstvo bilo bi i vise zaposljavanja,treba jednom razluciti osnovne zivotne namirnice i artikle luksuznog karaktera da bi se po kategorijama i oporezivalo,nije normalno da meso i zlatni lanac ima isti pdv

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.