Uskrs kao nekada: U Širokom se plesala trusa, igralo kolo i tucalo jajima

U nedjelju se, na blagdan Uskrsa, na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu plesala trusa, igralo kolo, tucalo jajima, pjevala ganga, a sve to kako bi Širokobriježani mogli osjetiti tradicijsku proslavu najvećeg katoličkog blagdana.

Ovakvo druženje organizirano je po prvi put u Širokom Brijegu, a organizator je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Široki Brijeg koje je slično druženje organiziralo i na Cvjetnicu.

”Na Cvjetnicu smo organizirali javno umivanje, pjevanje Gospina plača i druženje pa nam je ideja bila da na Uskrs izađemo iz kuća i da svatko od nas ponese po nekoliko pisanica pa da se zajednički družimo mi članovi kao i ostali naši sugrađani. Željeli smo oživjeti naše stare uskrsne običaje, narodno veselje kao što je nekad bilo kod crkve… Da probamo malo vratiti te dane, pa makar da se prisjetimo na jedan trenutak kako je to nekada bilo”, izjavio je za portal Jabuka.tv umjetnički voditelj HKUD-a Hercegovac Ivan Barać.

Uz zvuke dipli zaplesala se hercegovačka trusa, igralo se kolo i pjevala ganga, a u tucanju jajima najviše su uživala djeca.

Organizatori su u razgovoru za portal Jabuka.tv kazali kako su zadovoljni prvim druženjem te planiraju da ovo postane tradicionalno, a dogodine će vjerojatno organizirati i natjecanje u tucanju ili šaranju jaja.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)9 komentara

  • Penovića kuća u pozadini slike , čini centar Širokog Briga kao Drezden 1945godine , nakon danonoćnog savezničkog bombardiranja(britanskog i američkog) u grad ruševina, izgubljene ljepote i narušenog sklada stoljeća utkanih u jedan centar duhovnosti, srednjoeuropske uljudbene kulture i kršćanske tradicije.Sretan Uskrs svim vjernicima ,pa i onima koji ne vjeruju u Nadu koja nikad ne razočarava.

  • bolje ti je ovako selo moje prvo si u bosnia in hercegovina. selo želi u europu sa nk široki mepas ali bome bit će teško. sada treba igrom na terenu izborit europu. proteklih godina nije bilo tako već je bilo. selo ima licencu i mora u europu zato što drugi nemaju a sada imaju i neki drugi

  • Sve me ovo podsjeća na salamanderove dane kulturno umjetničkih drustava…..ostalo je sve ok valja ovo malo skupiti pred križem svijeta pogotovo kad je lijep dan. Ali zašto se toliko ističe kultura kod Hrvata kad je jedini ugroz Hrvata samih njihova dvoličnost pohlepa pogotovo u dane ove……dosta ljudi kud-a hoćemo ideje i proizvodnju od strane većih firmi a ne samo uvoz i razvoz robe i dobara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.