Uskoro lakše do mirovina, pojednostavljuje se procedura

U Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH pokrenuta je procedura ukidanja CIPS-a, što će dovesti do znatno jednostavnijeg ostvarivanja prava na mirovinu.

V.d. direktora Zavoda Halil Subašić je priopćio da će se pravo na mirovinu ostvarivati dostavljanjem samo pojednostavljenog osobnog zahtjeva i potvrde o bankovnom računu na koji će se isplaćivati mirovina.

U suradnji sa IDDEEA-om već su započete aktivnosti na izradi aplikativnog rješenja kojim ćemo ukinuti potrebu za dostavljanjem CIPS prijave, rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu prilikom predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu.

Također, s obzirom na to da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija, to uskoro više neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa, kao ni radnu knjižicu. Ukupno pet papira manje, kazao je Subašić.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Edin Forto je kazao kako mu je drago da postoji volja institucija, općina i županija da se CIPS i ostali papiri protjeraju iz procedura, prenosi Klix.

Hvala direktoru Subašiču što je prepoznao moju inicijativu, kao i direktoru IDDEEA BIH, Badnjeviću što pomaže da građanima olakšamo posao sa državom, kazao je Forto.

Evo zašto Federalni zavod MIO u većini slučajeva kasni s rješenjima o umirovljenju

(www.jabuka.tv)

4 komentara

 • Rodni list- potvrda da sam se rodio
  Čitav život dokazujemo da
  Smo se rodili.
  Uvjerenje o državljanstvo-ako sam
  ovdje zaradio mirovinu
  Mogu biti iz Kine.
  Radna knjizica- čemu, kad je zavodu
  Najrelevantniji uplata
  Rješenje o prestanku- poslodavac će
  Ga priložiti uz
  Odjavu

  Samo gomilanjem papira

 • Koji višquac pišete o tim mirovinama i “velikim” povećanjima? Nema tu povećanja, jer cijene i inflacija višestruko su veći.Država sam zajedbaje umirovljenike. Najbolje da im ukine mirovine potpuno, da prije pokrepaju, jer ovako se samo muče!

 • to budala i jes uvela, jedna pametna, ako radim tu toliko godina, čemu sve ovo gore što ste ukinuli, nije ni trebalo, j….stvari.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.