Impresivan projekt od 5 milijuna eura: Škola u Vrgorcu postat će Centar za starije osobe

Do kraja lipnja 2026. godine, Vrgorska krajina, preciznije, selo Dragljane smješteno uz staru Napoleonovu cestu, trebala bi biti “bogatija” za novu instituciju – Centar za starije osobe, unutar kojeg bi se skrbilo o 101 korisniku u samoj ustanovi te o 265 korisnika izvaninstitucijskih usluga.

I što je najvažnije, taj projekt, životno bitnu investiciju od čak 5,35 milijuna eura, u stopostotnom iznosu “pokriva” država.

Prije mjesec dana potpisali smo ugovor o financiranju rekonstrukcije stare školske zgrade u Dragljanima, kako bismo dobili postor za smještaj naših starijih sugrađana. Kako smo i najavili, u funkciju ćemo staviti sve napuštene objekte, te zahvaljujem gradonačelniku Vrgorca Mili Hercegu koji je nositelj projekta, a mi kao Županija partner u samoj realizaciji.

Hvala i radnom timu, mom zamjeniku Anti Šošiću, pročelnici Anamariji Bralić Silić i zamjenici pročelnice Heleni Bandalović te razvojnoj agenciji “Rera S.D.” i zamjenici ravnatelja Marici Babić koji su pripremili sve za apliciranje na bespovratna sredstva. Hvala i Vladi.

Projekt od čak 5,35 milijuna eura u stopostotnom iznosu “pokriva” država

No tu ne stajemo, već smo pripremili dokumentaciju za Cistu Provo, kao i za Vrliku, za izgradnju sličnih centara, naglasio je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, na predstavljanju ulaganja koje će mnogo značiti za Vrgorsku krajinu i stanovništvo koje je, nažalost, sve starije.

Projekt će značiti i zapošljavanje novih 50 djelatnika, piše Slobodna Dalmacija.

Provodimo rekonstrukciju stare područne školske zgrade, što je loše jer zatvaramo škole, no dobro je što naši učenici sve uvjete za obrazovanje imaju u Vrgorcu, a sada će Dragljane postati središte za stariju populaciju.

Kolika je potreba ta takvom brigom znamo i kroz provedene projekte “Zaželi”, gdje smo u prvom imali 66 žena koje su skrbile za više od 200 korisnika, a sada na zadnjem natječaju imamo 55 žena koje će se sljedeće tri godine brinuti za Vrgorčane.

Projekt će značiti i zapošljavanje novih 50 djelatnika

A što se same investicije Centra tiče, to je za nas izuzetno važno jer je to ulaganje vrijedno kao dva naša gradska proračuna, što nikada ne bismo uspjeli sami realizirati, naveo je benefite novog projekta, povijesne investicije za njegov grad, poteštat Herceg, zahvaljujući svima na pomoći te najavljujući i osnivanje javne ustanove pod čijom će ingerencijom raditi Centar.

A koliko su Hrvati “stari”, precizno je istaknuto u prezentaciji zamjenica ravnatelja Bilić:

Udio građana starijih od 65 godina u našoj županiji je 21,6 posto ukupnog stanovništva, dok je na državnoj razini 22,3 posto, po čemu smo peta država u svijetu. Smještajni kapaciteti za tu populaciju u EU-u su pet posto, u Hrvatskoj samo 3,4 posto, dok ih naša županija ima tek 2,4 posto, a na smještaj u domu čeka se od tri do pet godina na smještaj u dom.

Ovaj Centar poboljšat će tu sliku. Na raspolaganju ćemo imati 2393 četvorna metra prostora na tri etaže, u prizemlju i na dva kata. Imamo ishođenu građevinsku dozvolu, a prema planu gradnje sve bi trebalo biti okončano za 34 mjeseca, istaknula je pročelnica Anamarija Bralić Silić.

U Ljubuškom će njegovatelji svakodnevno obilaziti 150 starih i nemoćnih

(www.jabuka.tv | Foto: Zvonimir Barišin / Pixsell)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.