Uskoro jeftiniji telefonski razgovori s građanima zemalja u regiji

Mobitel razgovor

Prije nekoliko tjedana Europska komisija priopćila je da će od lipnja 2017. za sve građane Europske unije biti dostupna usluga roaminga, čime će se i u tehnološkom smislu obrisati granice država članica ove unije.

Iako BiH neće imati ove pogodnosti, ipak, usluge roaminga uskoro će biti jeftinije za pojedine zemlje u regiji.

Još prije tri godine BiH je potpisala Sporazum s Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, te su već uvedene neke pogodnosti kada je riječ o razmjeni usluga telefonije između ovih zemalja. Kako je najavljeno, od srpnja ove godine te usluge bi trebale biti još povoljnije.

“Bosna i Hercegovina, budući da nije članica EU, neće imati pogodnosti u pogledu ukidanja naplate usluga roaminga u državama članica Unije. Međutim, kako ne bismo razočarali korisnike mobilnih usluga u BiH, mi još jednom potvrđujemo vijest da će, na osnovu Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, koji je sklopljen na regionalnoj razini, doći do određenih pojeftinjenja. Riječ je o trećoj fazi primjene ovog sporazuma, koja će biti na snazi od 1. srpnja 2017. godine”, kazala je za Radio Sarajevo Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Korisnici su se i ranije mogli uvjeriti da je do određenih smanjenja u cijenama došlo za sve korisnike mobilne telefonije. Neke cijene, u ovisnosti od zemalja pojedinačno, snižene su od 67 do 76 posto, a s primjenom posljednje faze Sporazuma, primjera radi, cijene odlaznih poziva trebale bi biti snižene za dodatnih 17 posto, kazali su iz RAK-a.

Također, snižene su i cijene SMS poruka, te će one do 30. lipnja ove godine iznositi tek 0,15 KM, a od 1. srpnja trebale bi biti i dodatno snižene.

Još svega pet mjeseci ostalo je do početka primjene posljednje faze ovog regionalnog Sporazuma, a iz BH Telecoma, istaknuli su kako su u tijeku posljednje pripreme.

“Odluka je definirana u tri faze na godišnjoj razini i od 1. srpnja 2017. godine počinje posljednja faza ovog sporazuma. Od tada će se primjenjivati niže cijene nego što su sada. BH Telecom se priprema za implementaciju i ove posljednje faze i svakako će je realizirati u skladu s definiranom odlukom RAK-a”, dodali su iz BH Telecoma za Radio Sarajevo.

Svakako da je ovo jedan pozitivan primjer kako vlasti u BiH mogu olakšati život stanovnicima ove države, koji su posebno povezani sa svim državama u regiji.

“Zaista je pozitivno da postoji opredjeljenje vlada ovih zemalja da se u ovom pogledu korisnicima omoguće smanjenja cijena, kako se oni ne bi osjećali da su u nekom nepovoljnijem položaju u odnosu na građane EU”, zaključila je glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.