BiH dobiva registar prometnih nesreća, postrožit će se kontrole u autoškolama

Ovotjedno stupanje na snagu promjena Zakona o sigurnosti u prometu otvorilo je pitanje što se još može poduzeti kako bi se smanjilo broj prometnih nesreća u BiH. Ono na čemu se radi već i što bi trebalo biti završeno do kraja godine je registar prometnih nesreća u BiH. Do sada nismo imali jedno mjesto na kojem su se mogli naći svi podaci o prometnim nesrećama, što predstavlja veliki problem u nastojanjima da se poveća sigurnost u prometu.

Na ovom projektu radi državno Ministarstvo prometa i veza, a potrebnu pomoć spremna su pružiti i resorna ministarstva s entitetske i županijske razine.

“Na ovaj način ćemo dobiti precizne podatke o tome gdje je najviše nesreća, zašto se ponavljaju na određenim lokacijama, je li problem možda u samoj prometnici ili pak neopreznosti vozača. U svakom slučaju, znat ćemo kako se ponašati i što trebamo poduzeti kako bi se smanjilo broj nesreća”, rekli su sugovornici Večernjeg lista.

Upravo je nepostojanje ovih podataka na jednom mjestu bilo glavna prepreka za početak određenih projekata koji se odnose na sigurnost u prometu. I neće se stati samo na ovom projektu. Federalno ministarstvo prometa i veza radi na uspostavi jedinice za sigurnost prometa Federacije BiH čiji će jedan od glavnih zadataka biti uvezivanje županijskih institucija koje će razmjenjivati informacije vezane uz sigurnost prometa u ovom entitetu. Kao treća stepenica u ovom nizu su županijska ministarstva prometa i veza koja također planiraju određene projekte po ovom pitanju.

“Moramo od malih nogu krenuti s edukacijom ljudi o važnosti sigurnosti u prometu. Nekada je mnogo više kontrola bilo u autoškolama. Provjeravalo se kakvo znanje dobivaju oni koji polažu testove za vozački ispit. U mno-gim procesima mora biti mnogo više ozbiljnosti ako želimo povećati razinu sigurnosti u prometu”, rekao je za Večernji list ministar prometa i veza HNŽ-a Stjepan Krasić.

Kako spomenute novine doznaju, čak se razmišlja o tome da se uvedu strože kontrole u autoškolama i općenito u sustav polaganja vozačkih ispita. Prema nekim informacijama, postoje indicije da pojedinci uopće ne testiraju buduće vozače u pojedinim slučajevima, nego izdaju potvrde bez ikakva razloga. Sugovornici smatraju kako takav način rada uvelike pogoršava situaciju kada je u pitanju sigurnost u prometu.

A da je stanje i više nego loše, pokazuju i podaci kako je samo u prvih pet mjeseci prošle godine zabilježeno gotovo 12.000 prometnih nesreća u Bosni Hercegovini. U njima je poginulo gotovo stotinu osoba, a oko 1000 ih je teško ozlijeđeno. Ono što uvelike zabrinjava je i činjenica kako se svake godine povećava broj prometnih nesreća. To je očito pokazatelj kako sustav nije dobar i kako ga treba mijenjati. Promjene koje se planiraju tijekom ove godine trebale bi konačno unijeti pozitivne trendove u ovu oblast. Barem su takva očekivanja.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.