Uskoro će se naplaćivati ulaz u jedno od najpopularnijih mjesta u Rimu

Ulaz u jedno od najpopularnijih povijesnih mjesta u Rimu, Panteon, ubuduće će se naplaćivati otprilike 5 eura po ulaznici, no točan datum primjene te odluke još nije poznat.

Po podacima talijanskog ministarstva kulture iz ožujka ovaj rimski hram, izgrađen na vrhuncu Rimskoga Carstva godišnje posjeti više od sedam milijuna ljudi što ga čini najposjećenijim kulturnim mjestom u cijeloj Italiji.

Sredstva od naplate ulaznica bit će namijenjena za održavanje i obnovu zgrade, jedne od najvažnijih u povijesti arhitekture, objavilo je ministarstvo.

Djeca i mladi do 18 godina, kao i stanovnici Rima neće plaćati ulaznicu, a ulaz će biti besplatan i za pripadnike crkvenih i vjerskih službi.

U prikupljanje sredstava uključena je i Rimska biskupija, koja prihod želi upotrijebiti za dobrotvorne i kulturne svrhe, prenosi Hina.

Brojni slični rimski spomenici, poput Koloseja ili Rimskoga foruma, već dugo naplaćuju ulaz, no ulaz u mnoge crkve i svetišta i dalje su besplatne.

U Panteonu su pokopani talijanski kraljevi Vittorio Emmanuele II. i Umberto I., kao i neki umjetnici, među njima i renesansni slikar i arhitekt Raphael.

Prva zgrada podignuta je između 27. i 25. godine prije Krista, a impresivna kupola izgrađena je u prvoj polovici drugog stoljeća nove ere.

Panteon se smatra arhitektonskim čudom i najimpresivnijim antičkim hramom u središtu Rima.

Njegova kupola najveća je svjetska nearmirana kupola, a do danas nije poznato na koji su je način Rimljani izgradili prije 2.000 godina.

Prvobitno je Panteon izgrađen kao hram svih bogova, a od 7. stoljeća je katolička crkva. Kada ga je Michelangelo prvi put ugledao, navodno je rekao da je djelo anđela, a ne ljudske ruke.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.