Mostarska biskupija predstavila umjetnine prikupljane 50 godina

U Biskupijskom centru u Mostaru biskup mostrasko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinsko-mrkanski Petar Palić otvorio je izložbeni postav umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Tom prigodom, biskup Palić kazao je kako se nada da će svi koji budu promatrali ove eksponate, preko slika i kipova uroniti u autorove želje i zamisli, ali i otvoriti svoje srce Bogu.

Nije nam namjera ovom izložbom pohvaliti se, već doprinijeti obogaćivanju kulturne ponude našega grada, ali i uopće Bosne i Hercegovine. Crkva i umjetnost tisućljećima su u međusobnom odnosu. Ponekad je Crkva bila pokroviteljica umjetnosti podupirući i potičući kipare, slikare i glazbenike svojom velikodušnošću. U nekim drugim situacijama Crkva je bila nepokolebljiva prema umjetnosti gledajući na nju kao na gubljenje vremena, na izraz hedonizma i osjećajnosti, kazao je biskup Palić.

Po njegovim riječima, ne samo da Crkva ima dugu povijest njegovanja umjetnosti već i Biblija govori o onima koji imaju umjetnički dar i znaju svojim umijećem pridonijeti ljepoti.

Umjetnost je vrijedna jer može biti lijepa i puna istine, ona nas potiče na razmišljanje. Ponekad više oblikuje nego što informira. Na taj način umjetnost nas može učiti o našem Bogu koji je kreativan i tajanstven, kazao je, među ostalim, biskup Palić.

Kustos izložbe Anton Šarac kazao je kako je riječ o izložbenom postavu dviju hercegovačkih biskupija, a riječ je o umjetničkim i povijesnim zbirkama.

Umjetnička zbirka broji 137 dijela suvremene umjetnosti, dok povijesnu zbirku čini arheološka zbirka, etnografska s liturgijskim ruhom i posuđem te starim knjigama i kaležima, kazao je Šarac.

Po njegovim riječima, na izložbi se može vidjeti rezultat 50 godina prikupljanja najvrjednijih umjetnina širom bivše države, ali i izvan tih granica.

Taj posao prikupljanja umjetničkih radova započeo je svećenik trebinjsko-mrkanske biskupije velečasni dr. Vjeko Božo Jarak, a njega je naslijedio mostarsko-duvanjski svećenik don Ante Luburić.

To blago je desetljećima stajalo po raznim depoima u iščekivanju izgradnje ovako jednog zdanja, a večeras možemo gradu, narodu i zemlji predati jedno zaista impozantno umjetničko djelo – samo zdanje i u njemu umjetničku povijesnu zbirku koja će sigurno pridonijeti kulturnom, turističkom i edukativnom razvoju Mostara i Hercegovine, naglasio je Šarac.

Zainteresirani građani mogu pogledati izložbu vrhunskih djela od Meštrovića, preko Šohaja, Augustinčića, Kesera, Ljube Laha, Frane Šimunovića, a ulaz je slobodan.

Kustos Anton Šarac je zajedno s povjesničarkom umjetnosti Danijelom Ucović autor izložbenog postava.

Večerašnjem otvaranju izlože nazočili su brojni gosti, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskog života BiH i Hrvatske, kao i apostolski nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt, predstavnici kulturnog, gospodarskog, znanstvenog i političkog života svih razina vlasti među kojima i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.