Uskoro bi cijene goriva trebale pasti do 2 KM?

Uskoro bi cijene goriva trebale pasti do dvije marke jer će pad cijene sirove nafte na burzi u New Yorku na 92 dolara za barel utjecat i na tržište derivata u našoj zemlji, rekao je zaDnevni avaz Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Hasić kaže kako će se trend pada cijene nafte u svijetu zadržati tijekom cijele godine, što bi se trebalo odraziti i na formiranje novih cijena goriva u BiH, ali i drugih energenata.

– Ovo je izvanredna vijest, jer je stanje na tržištu nafte zaista dostiglo kritičnu točku. Jasno je da je usporeni gospodarski rast smanjio cijene nafte na svjetskom tržištu, a taj trend zahvatit će i BiH. Takvo stanje potrajat će, sigurno, tijekom cijele godine. S pravom se može očekivati da cijene goriva u ovoj godini idu i do dvije marke, ali zasigurno je da one neće prelaziti 2,35 KM po litru, kaže Hasić.

S obzirom na to da je cijena sirove nafte važan parametar u formiranju cijena na tržištu, Hasić tvrdi kako bi moglo doći i do smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica, ali i cijena javnog prijevoza.

– Ovo je zasigurno velika povoljnost za građane BiH, za njihov proračun. Samim tim što će manje sredstava izdvajati za gorivo, životni standard stanovnika u BiH koliko-toliko će se poboljšati. Neizravno preko smanjenja nafte doći će i do smanjenja cijena prijevoza, tu, sigurno, ima prostora nadolje ići od 15 do 20 posto. Dodao je Hasić.

Prema njegovim riječima, vlasti koje donose odluke o povećanju cijena, pogotovo usluga grijanja, prijevoza i stanarina, moraju imati u vidu činjenicu da je na svjetskom tržištu došlo do smanjenja cijene ključnog energenta, što znači da nema opravdanog razloga za toliki najavljeni postotak povećanja usluga.

– Povećanje od dva do pet posto udar je na životni standard, da ne govorim o 20 ili 30 posto, kako najavljuju. Takvo nešto je prosto nedopustivo. U sljedećem razdoblju, koliko znam, neće biti značajnijeg utroška plina, što bi moglo dovesti i do pada cijene ovog energenta na svjetskom tržištu, te i u našoj zemlji postoji mogućnost smanjenja, a ne povećanja, rekao je Avazu Hasić.

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.