USAID: Dodik ide opasnim “nedemokratskim putem”

Američko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nove prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske od BiH, a čelnica USAID-a Samantha Power istodobno je upozorila da se Dodik priprema krenuti opasnim nedemokratskim putem.

Iz State Departmenta reagirali su posebnom izjavom nakon što je Dodik proteklog tjedna najavio da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je entitetima zabranio raspolaganje državnom imovinom dok se njezin status ne uredi zakonom što bi ga trebao usvojiti parlament BiH.

Nastavi li Ustavni sud na tome inzistirati, kazao je tada Dodik, RS će se odvojiti od BiH.

Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. ožujka u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Podsjećaju da Daytonski sporazum jasno propisuje obvezu poštivanja odluka Ustavnog suda kao i da su separatistička retorika i prijetnje mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne. Naveli su da će SAD smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Daytonski sporazum a nastavit će podržavati suverenitet i stabilnost BiH.

Ravnateljica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power posebnom se izjavom na Twitteru pridružila osudama postupaka Milorada Dodika a prije svega njegovih planova za uvođenje kriminalizacije klevete u RS i nametanje obveze posebnog registriranja “stranih agenata” odnosno nevladinih organizacija i udruga koje primaju novčane potpore iz inozemstva.

Napisala je kako Dodik ide “opasnim nedemokratskim putem” i po receptima iz Kremlja planira građanima oduzeti njihova temeljna prava, pravo na kritike i time ujedno omogućiti nesputani razmah korupcije.

Nacrt zakona kojim se kriminalizira kleveta u RS predviđa uvođenje drakonskih novčanih kazni većih od 50 tisuća eura, a unatoč prosvjedima novinarske zajednice koja to smatra napadom na slobodu medija narednog bi tjedna trebao biti temom rasprave na entitetskom parlamentu.

Zakon o “stranim agentima” još nije predložen, no Dodik je prošlog tjedna kazao kako će on sigurno doći na dnevni red. Dodik je za svoje planove do sada dobio samo potporu Rusije čiji je veleposlanik Igor Kalabuhov u petak kazao kako su sporni zakoni unutarnje pitanje RS.

Upravo je Rusija uvođenje zakona o stranim agentima iskoristila kako bi ugušila slobodne medije i ušutkala nevladine organizacije bliske oporbi, piše Bljesak.info.

(www.jabuka.tv | Foto: AFP)

6 komentara

 • Zar je BiH ropstvo SADa?. Zar BiH njihova kolonijalna prcija?. Dosta! i Mrs!!. Prodavajte vasu SAD demonkraciju vanzemaljcima, toliko ste zla nanjeli cijelom svitu.

 • pa što je krivo reka ova vjerojatno ne zna naći na karti bih a pravila bi reda a ako je ovaj rusofil ti si gey tko je u pravu ne znam a ovim amerikanci su pokazali od indijanaca crnaca pa na dalje da ne nabrajam a i danas svaki dan ubijaju po nekoliko desetaka ljudi to je bolesna zločinačka nacija

 • A Rusi ne ubijaju,, jeli 17:51,,jednako ubijaju svoj narod,, svoju bracu i sve sto mogu,
  da ne nabrajam dalje ,,gdje idu ubijat…/koje zemlje/
  Koga bi vi,,da pravi ovde red ovi iz S.Koreje,Bjelorusije,,

  Da vi znate šta je Ruski i Srpski svet,,da si nekad nesto procita,poznavali povjest,, nebi tako pisali,,
  Ovaj narod da je bio takog razmisljanja,,ko Vi,,?? 1991 g.nikad Hrvatske nebi bilo,
  ,koga normalnog briga koje gey,,

  • Uzgojili su čudovište i bili mu kumovi u Daytonu (takozvanu republiku srbsku – državu u državi), a sad se čue što njihovo kumče/čudovište ne sluša. Nas Hrvate su zaustavili pred drevnim kraljevskim hrvatskim gradom Banja Lukom, tenkovima su ušli u Hercegovačku banku, predsjednika hrvatske samouprave su proganjali kao najvećega kriminalca, pa sad naši dobri i dragi saveznici kušaju što su zakuhali, odnosno, svaka čast ovom posrbljenom Hrvatu koji vas za*ebava!. Globalisticko zlo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.