Spektakl na nebu: Ove godine moći ćemo uživati u supermjesecu čak četiri puta

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević najavio je čak četiri supermjeseca za 2023. godinu.

Krvavi supermjesec obično se pojavljuje za vrijeme potpune pomrčine Mjeseca, u trenutku kad se Zemlja nađe izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti, a naziv ‘krvavi’ dobio je zbog crvenog sjaja.

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević gostovao je u emisiji Tajne svemira televizije N1, a prenosi Tportal.hr.

U razgovoru s Teom Blažević govorio je o položaju planeta, a objasnio je i pojavu konjunkcije koja nas čeka dvaput u ožujku: To je prividno približavanje planeta na nebu iz pozicije gledišta sa Zemlje. Imamo dvije konjukcije do kraja mjeseca – 24. ožujka je konjunkcija Mjeseca i Venere koji će doći vrlo blizu. Nakon toga imamo konjunkciju Mjeseca i Marsa 28. ožujka koji će doći blizu, ali ne kao Mjesec i Venera, rekao je Blažević.

Ove godine, djelomična pomrčina Mjeseca se sprema 28. listopada.

Neće biti jako spektakularna jer će Zemljina sjena pokriti svega 6% Mjeseca, ali u relativno pristupačno vrijeme za promatranje od 21:35 do 22:52 pa neće biti prekasno, kaže astronom.

Hrvatski astronomski savez je najavio da nam se ove godine spremaju i četiri supermjeseca.

Božičević najavljuje: Radi se o tome kad se poklopi da je puni Mjesec, a da se nađe u točki kada je najbliži Zemlji i tada nam je prividno veći na nebu i za određeni postatak nam više sjaji. To onda mediji često prenose kao supermjesec. U biti radi se o periodičnoj pojavi kad Mjesec dođe u točku perigaja, kad se to poklopi sa fazom punog Mjeseca, onda kažemo da će to supermjesec.

Tokom ove godine imamo čak četiri supermjeseca – 3. srpnja, 1. kolovoza, 31. kolovoza i 29. listopada – dan nakon one djelomične pomrčine, najavljuje Božičević.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixsell / Emica Elvedji)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.