Urušen sustav u BiH: Odnos umirovljenika i zaposlenih izjednačen

Odnos umirovljenika i zaposlenih radnika u našoj zemlji je izjednačen a trebao bi biti najmanje 1:4. Umirovljeni sustav toliko je urušen da cijelu godinu, zbog kašnjenja priliva novca iz tekućeg mjeseca, postoji problem u isplati mirovina.

U ovom mjesecu isplata je trajala duže nego što je uobičajeno, a ni sljedećeg mjeseca neće biti bolje jer je deficit stvoren proteklih godina narastao na 125 milijuna maraka.

Umirovljenici traže usklađivanje mirovina s troškovima, života a ni povećanje od 5% od prošle godine nije bilo pokriveno jer nije riješen glavni problem, a to je financijska nedisciplina poduzeća kojima upravlja država.

Svakoga mjeseca u Fondu mirovinsko-invalidskog osiguranja samo je trećina od ukupni iznosi potrebne za isplatu mirovina. Zbog toga – iz mjeseca u mjesec – pomjera se datum isplate, a one traju po deset dana i više. Deficit koji se kumulirao na 125 milijuna maraka stvoren je proteklih godina, napominje Zijad Krnić, direktor Federalnog zavoda MIO/PIO.

“Već smo više od godinu u stanju da iz prihoda od tekućeg mjeseca isplaćujemo mirovine prošlog mjeseca“, dodaje.

Zbog korištenja priliva novca iz tekućeg mjeseca bit će nastavljen problem isplate mirovina, upozoravaju ekonomisti. Sustav je dugoročno neodrživ, iako su opravdani zahtjevi umirovljenika za povećanjem primanja. Nisu usklađeni priliv i odljev sredstava, potrebno je restriktivnije bodovanje mirovina i reforme koje će provesti Vlada i Parlament, koji se dosad nisu odlikovali efikasnošću.

“Rješenje je, na prvom mjestu, da firme moraju plaćati doprinose za sve zaposlene. Drugi korak je povećanje broja zaposlenih, jer ćemo jedino povećanjem broja zasposlenih za koje će se plaćati doprinosi privremeno riješiti tu situaciju”, pojašnjava Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Vlada, očigledno, nema rješenje za financijsku nedisciplinu poduzeća, koja su u vlasništvu Federacije. Samo je mjesečna obaveza Željeznica i RMU Kreka u iznosu prosječnog mjesečnog deficita. Vlada priznaje da su prosječni umirovljenici egzistencijalno ugroženi, ali i da nije bilo realnog pokrića za povećanje mirovina u prošloj godini za pet posto. Nema konkretan prijedlog ni kako omogućiti novo zapošljavanje. Kažu tek da treba povećati zaposlenost.

“Put do ozdravljenja vodi povećanjem zaposlenosti, odnosno povećanjem obuhvata. Ima i onih koji jesu zaposleni, ali nisu legalno zaposleni”, kazao je federalni premijer Fadil Novalić. Više od 60% umirovljenika živi od mirovine do 326 maraka. Iz udruženja umirovljenika već su zatražili od Vlade da donese mjere za sanaciju deficita u fondu MIO/PIO i da ponovo poveća mirovine za 5%

“Ako do 1. rujna Vlada ne bude riješila naše zahtjeve, mi ćemo ići u prosvjede”, poručio je potpredsjednik Saveza umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa.

Prosvjedi su mogući i ranije, ako se nastavi kašnjenje u isplati mirovina i ako Vlada ne pokaže spremnost za rješenje problema 400.000 umirovljenika.

(www.federalna.ba)

 


6 komentara

  • Ma nemogu vjerovati,da je broj uposleni i umirovljenika izjednačen.Sada će ovi novi na vlasti uposliti u javnu upravu,službu svoje rodbine i stranački poslušnika pa se ovo popravi.Samo je problem što ovi ne rade ništa a dobivaju u prosjeku 10 prosječni mirovina.Samo javni sektor srezati za 50 posto,to su najveći paraziti ove države.Preko 500 000 je njih uhljebljeni a ni oni sami ne znaju što rade i što im je u opisu posla.Vlast koja gubi izbore svoje zaštiti ugovorima o radu,dođu novi dovedu svoje i oni isto to urade. Anama se to dešava od 1996 god.Što mislite koliko je ovi đžabaljebaroša,lijenčina,parazita društva.Naravno većina ovih se u ovom periodu doškolala na privatnim fakultetima da bi mogli povećati plaću,i to iz godine u godinu se ponavlja.

  • Za uposlenik- Zar ne bi trebalo povećati mirovine ljudima koji su 40 godina radili i za tu svoju muku danas ne mogu za lijekove i kruh,300-400. KM .treba njima dati onu mirovinu najveću pa bila tisuću ili kao sada 2100 KM( i ko to sve prima ovu mirovinu, za neke zasluge a iz mirovinskog fonda) i od nje sve druge računati pa i plaće. braniteljima takođe dati svima mirovinu
    zar bi itko radio da može živjeti od mirovine od 300 KM nego se narod muči .

  • Da ne rade umirovljenici i da nije rada na crno nebi bili 1:1 bio bi povoljniji omjer pa bi se moglo nadati i povećanju, sramota je da ntko ima 300 km a neko 2100, svakom treba živjeti, a ne samo njima

  • A ko su ti sretnici koji imaju 2100 i uz to su mladi ljudi pa će se i nauživati ,ovi koji su radili 40 godina ne mogu preći 434 KM ,zajamčenu.sramota.
    Za iznad- Zar se pitaju narod i umirovljenici ko to radi na crno,i kako radnik sa 40 godina staža ne može zaraditi nego zajamčenu mirovinu

  • Sretnici su,lopovi, političari i ovi u javnim poduzećima što su sebi nabili prosjek i uplaćivali puni iznos doprinosa,na plaće.Zato lopovi mogu uživati i u mirovini a ovi jadni radnici što su prijavljeni na minimum opet patnja i u mirovini.Jadni moj narode,patnja,patnja i na ovom svijetu i onome.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.