Ursula von der Leyen u stilu Fadila Novalića

Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.

Ako ljudi diljem Europske unije smanje grijanje za samo 2 stupnja i podignu temperaturu klima uređaja također za 2 stupnja, to bi uštedjelo količinu energije jednaku svom plinu koji se isporučuje iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru, rekla je von der Leyen.

U tome dakle ima puno potencijala, izjavila je nakon summita EU-a u Bruxellesu.

Izvori energije moraju biti raznoliki i potrebno je ulagati u obnovljive, dodala je.

Novalić: Mogli bi smanjiti cijenu kruha, ali nećemo zbog bogatih

Europska opskrba energijom izložena je sve većem riziku jer Moskva smanjuje opskrbu plinom kao odgovor na sankcije zapada uvedene zbog rata protiv susjedne Ukrajine, prenosi Hina.

Mnoge europske zemlje uvelike ovise o ruskim energentima, a Rusija je već potpuno zaustavila isporuku za 12 država Unije, rekla je von der Leyen.

Njemačka je među onima koji će se suočiti s drastičnim smanjenjem iako Berlin žuri smanjiti oslanjanje zemlje na ruske energente. Ministar gospodarstva Robert Habeck također je pozvao potrošače da štede energiju. Osim toga, nedavno je proglasio drugu razinu ”uzbune” vladinog plana za izvanredne situacije s plinom.

Najbolje je nadati se uvijek najboljem, ali se pripremati za najgore. I upravo to sada činimo, izjavila je von der Leyen, rekavši da je proces započeo ranije ove godine.

Novalić opet šokirao izjavom: Kruh nije teško svakome kupiti

Iako su potrebne nacionalne mjere usmjerene na domaća tržišta, čelnica Komisije je zatražila i koordinirano djelovanje u cijeloj EU, kazavši da je neophodna detaljna analiza situacije.

Njezina agencija pregledala je sve nacionalne planove za izvanredne situacije kako bi osigurala da su svi spremni za daljnja ograničenja opskrbe, rekla je von der Leyen. Agencija s industrijom i 27 država članica EU-a radi na europskom planu za smanjenje potražnje u slučaju nužde.

(www.jabuka.tv | Foto: Getty Images)

8 komentara

  • EU je obicna olinjala karina.Sjetite se onog dida pijanca sto je stipao anemicnog,pa one babe za MMF,pa onog sto ga je zavela babuskara,pa ove ssda.Nula bodova.Nisu dzaba Britanci uhvatili štraftu a Putko ih smatra za levate sto zapravo i jesu.Bez kolonija koje su opljackali bili bi gori od Bangladeša.Nula bodova.

  • Najgora fuksa tamo je ona Marija Pejčinović Burić, što je u EU poslao Anemični Dezerter Plenković. Sačuvaj nas Bože!

    • Nisi u pravu. Što kažeš za Dubravku Šujuiciu, koja je s plaće od 5000 kuna otišla u Brisel i sad je vlasnica pola Dubrovnika? Oklen?

    • Ne vrijeđaj kobilu, ovo je sotona, svi imaju neku tu neku crtu po kojoj se bas vidi da nemaju nista ljudsko u sebi

  • Na faci joj se vidi..da ju je djavo uzeo na svoju ruku!Ima tocno vraziju facu..nista toplo ljudsko!Trebo bi ju koji Jrvat doobro opalit..da se spusti na zemlju!

  • Boli je briga na pencilinu za coronu zaradila njezina firma 300 milijuna eura eto koliko je jaka i kako je neko jak instalira da dođe na poziciju di je 100% neka mafija bogataša koji vode svit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.