Upoznajte mladića iz BiH koji lansira NASA-ine rakete u svemir

Sanel Babić vrijeme rata napustio je BiH. U Indiani je završio koledž za elektroniku, a kao specijalizirani programer i inženjer elektronike radi za “United Launch Alliance” u Denveru, najveću raketnu kompaniju, koja za NASA-u lansira satelite i robote na Mars.

Njegov put od izbjeglice iz Vlasenice do Amerike nije bio lak.

“Iz Vlasenice sam 1992. godine izbjegao zajedno sa majkom i dvogodišnjom sestrom. Našli smo spas u Njemačkoj gdje smo proveli šest godina. U Njemačkoj sam naučio jezik te sam se počeo baviti programiranjem iz hobija. U SAD sam došao 1998. godine. Tu sam završio školu”, kaže Babić.

Atlas i Delta rakete koje koristi kompanija za koju radi lansirale su sve robote koje je NASA poslala i koji se trenutno nalaze na Marsu, kao i tri znanstvena satelita koji se danas nalaze u orbiti oko Marsa. Babić kaže da je rad za ovu kompaniju njegov “dječiji san”.

Gost Novog dana je stručnjak za crtanje elektronskih shema u programu “Zuken E3“. On drži tečajeve i treninge za inženjere da se znaju služiti ovim programom koji služi za crtanje svega, kako kaže Babić, od samog lansiranja rakete do satelita koji se šalju, piše N1.

“Prvo sam potpisao ugovor na godinu, dokazao se, a onda dobio posao. Što točno radim, nemam slobodu reći, ali, generalno, implementirao sam “Zuken E3”, osobno nacrtao blizu 600 shema. Treniram i učim nove radnike u ovoj aplikaciji i podržavam 60 novih dizajnera širom kompanije”, objašnjava Babić.

Babić je objasnio da postoji razlika između NASA-inih misija zavisno od instrumenata koji se nalaze u sondama ili koji su njihovi ciljevi.

NASA uskoro očekuje i dolazak satelita “Juno”, koji će doputovati do Jupitera 4. srpnja 2016, a koji je lansiran 2011.

“Zanimljivo je da neke putanje do planeta traju i do 10 godina. Ta iščekivanja su posebno zanimljiva”, govori Babić.

Iščekivanja raketa izgleda kao što i prikazuju hollywoodski filmovi, otkrio je Babić, koji je dodao da je samo lansiranje “najbitnije i najzanimljivije” za njegovu kompaniju.

“Samo lansiranje rakete čiji se sustav sastoji od stotinu tisuća žica znači da može biti i milijun problema. Kada prvih nekoliko sati prođe bez problema to je za nas razlog za slavlje”, objašnjava ovaj mladić.

Na kraju gostovanja u Novom danu poručio je svim mladim Bosancima i Hercegovcima da “zasuču rukave” te da uzmu neki najobičniji hobi, nešto novo i da se tome posvete.

(N1)

Komentiraj: