Upoznajte duvanjskog farmera, oca šestero djece koji živi svoj san

Ljuban Gudelj je čovjek koji živi svoj san. Još od djetinjstva volio je domaće životinje i sanjao da će jednoga dana imati svoju farmu. U tome je i uspio te je danas ponosni vlasnik Farme “Studena” u Crvenicama.

Duvno, Dumno, ima korijen u ilirskoj riječi d’lmno što znači pašnjak, odnosno dalma – ovca. Nekada je, Dumno – zlatno guvno, opskrbljivalo Dalmaciju i Hercegovinu stočnim proizvodima. Danas nas nekolicina ljudi podsjeća da na tom Dumnu još uvijek živimo.

Jedan od takvih je i Ljuban Gudelj, čovjek koji ima svoju farmu, živi u Crvenicama sa svojom obitelji. Njegova farma nalazi se na lokaciji Studena, okružena planinama, a pogledom okrenuta na Duvanjsko polje. Kada je pokrenuo ovaj obiteljski posao 2013. godine imao je 50 sanskih koza i 250 ovaca, danas ima 270 koza i 250 ovaca. O njegovom radu i mnogim uspješno prevaljenim izazovima svjedoči ne samo njegova obitelj nego i cijelo selo koje mu je kako sam kaže, mnogo pomoglo. Posebno im je zahvalan što su mu svo svoje njive ustupili na korištenje. Rekli bismo, to mogu samo Crveničani!

Ljubanovu stoku na ispaši čuvaju vjerni psi tornjaci

Osim stoke sitnog zuba, na Ljubanovoj farmi se mogu vidjeti i “buše”, autohtona vrsta krava, ali i zaštitni znak Crvenica – magarci. Velika ljubav vlasnika ove farme su i psi tornjaci, njih dvadesetak.

Mljekara “Puđa” glavni je otkupljivač kozjega i ovčjeg mlijeka s farme “Studena”. Zbog potreba tržišta, potiču ga i na povećanje proizvodnje.

Mali kozlići okružili sina Ivana koji je pokazao sličan interes za poljoprivredu i domaće životinje kao i njegov otac

Ono što me osobno najviše oduševilo kod ovoga čovjeka je njegova hrabrost i odlučnost. Iako ga mnogi znaju kao farmera, Ljuban je prije poljoprivrede stvarao iskustvo policijskoga inspektora, ali i voditelja velike tvrtke – PC Prodex.

Poteze poljoprivrednika učinio je nakon ispitivanja i istraživanja struke, time se vodi i danas.

U suradnji sa prof. dr. Borom Miočem stvoren je plan da u uzgoj uvede novu sortu ovaca, francusku Lacaune kako bi poboljšao količinu proizvodnje mlijeka.

Sa svojom velikom farmom, Ljuban je ostvario životni san

Ljuban i njegova Ružica imaju šestero djece i kaže da se ne bi bavio poljoprivredom kada ne bi vjerovao da će netko od potomaka nastaviti njegov put i djelo. Za sada bi njegovim stopama bi mogao poći jedan od sinova, osobito Ivan koji najviše ljubavi i interesa za poljoprivredu i domaće životinje pokazuje kao svojedobno i njegov otac.

(Tomislavcity.com/Ivana Buljan)


10 komentara

  • VEC JEO NJIMA PISANO, ALI NE SMETA JOS KOJI PUT! SVAKA CAST NA RABROSTI !! ZELUM SVE NAJ! VOLIM OMOLJ! BORCANE I LIPU!!! SUPER KRAJOLIK!!

    17
  • Svaka čast obitelji Gudelj, a Bog pomaže odlučne i odvažne koji poštenim radom i trudom s cijelom svojom obitelji i s podrškom sumještana živi u svom hrvatskom Tomislavgradu ne kukajući na sve i gledajući kako bi otišao u tuđinu zarađivati kruh. Slađi je kruh na svojoj hrvatskoj grudi pa iako i ponekad bio gorak. Nažalost neki odoše u tuđinu zarađivati svoj kruh ali tuđina tko tuđina donese možda malo više novaca trenutno ali izgubi čovjek puno više, zavičaj, mir, običaje, prijatelje i postane rob novca. zato još jednom podrška obitelji Gudelj i poticaj mnogima da se krene pomalo i rezultati će doći. Bolje biti doma zadovoljan i uz Božju pomoć blagoslovljen i nagrađen za svoj rad nego u tuđini za veće “bogatstvo”. Dao Bog da ima više ovakvih bogatih obitelji djecom i neće nestati Hrvata na vjekovnim hrvatskim prostorima Hrvatske i Herceg Bosne.
    Živjeli i svako dobro uz Božji blagoslov!

    22
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.