Upisna groznica: 5344 mjesta na Sveučilištu u Mostaru

Učenici koji su završili jednu od četverogodišnjih srednjih škola, a žele nastaviti školovanje, vjerojatno su se odlučili za fakultet koji će pokušati upisati. Da su upisi na pragu, pokazuju i povećane gužve, škole izdaju svjedodžbe, u matičnim uredima vade se izvodi iz matične knjige rođenih, a u ambulantama se traže potvrde o sposobnosti za nastavak studiranja. Mnogi su se prihvatili i udžbenika, kako bi što spremnije dočekali razredbeni ispit.

Veliki izbor studija

Budući brucoši Sveučilišta u Mostaru, ove godine moći će se upisati na jedan od deset fakulteta te na Akademiju likovnih umjetnosti. Ove godine na Sveučilište će biti mjesta za 5344 studenta, od čega 3947 mjesta na preddiplomskim studijima te 1397 na diplomskim. Za one koji se upisuju na preddiplomski studij, osigurano je 559 mjesta za redovite studente za koje će sredstva osigurati nadležna ministarstva školstva. Ostaje još 1988 mjesta za redovito studiranje, s tim da će studenti sami plaćati troškove studiranja. Tu je i 1400 slobodnih mjesta, predviđenih za izvanredne studente. Studenti užurbano pribavljaju potrebnu dokumentaciju, jer već u ponedjeljak je moguće predati prijave, na jedan od fakulteta mostarskog Sveučilišta. Naime, prijave za 1. (srpanjski) upisni rok mogu se predati od 25. do 29. lipnja. Nakon predaje potrebne dokumentacije, tek nakon razredbenog ispita te obrade podataka, moći će na oglasnim pločama i web stranicama fakulteta, vidjeti jesu li stekli uvjete za upis. Razredbeni ispiti obavit će se od 2. do 6. srpnja a, za one koji su ispunili uvjete, upisi traju od 9. do 13 srpnja.

Postoji i druga prilika

Za one koji se ne uspiju upisati u prvom upisnom krugu, ostaje onaj drugi (rujanski), kada mogu ponovno pokušati. Naravno, natječaji za drugi upisni krug bit će raspisani samo gdje ostane nepopunjenih mjesta. Prijave na slobodna mjesta u tom krugu moći će se predati od 3. do 7. rujna, razredbeni ispiti od 10. do 14. rujna. Svakako da će za drugi krug biti raspisani natječaji koji će se moći pročitati na oglasnim pločama i web stranicama fakuteta, ali i u tiskovinama.
VL

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.