Zaspala u travnju, probudila se u lipnju

15-godišnja britanska djevojčica zaspala je u travnju. Kada se probudila, već je bio lipanj. Stacey Comerford pati od posebnog poremećaja, koji se zove ‘Kleine-Levin sindrom’ ili ‘Sindrom Trnoružice’. Ovaj neurološki poremećaj karakterizira ponavljajuće razdoblje prekomjerne količine spavanja i jela. Osobe koje pate od ovog poremećaja prespavaju oko 20 sati dnevno.

Na samom početku pacijent postaje pospan te spava veći dio dana i noći, budi se samo onda kada želi jesti ili otići u kupaonicu. Kada se probudi pacijent ima velike promjene raspoloženja, ponaša se u većini slučajeva ‘djetinjasto’ te se osjeća dezorijentirano uz potpuni nedostatak energije.

Stacey je zadnji put prespavala dva mjeseca, objavio je Sun. ‘Kada je u transu, ona ustane do zahoda ili nešto popiti, ali nije budna. Ja bi to nazvala stanjem mirovanja. Osim toga kada se probudi ona nije svjesna da je sve prespavala, jer se ne sjeća ničega. ‘, izjavila je njena majka Bernie, koja joj redovito daje hranu kada je u transu.
‘Kad je u stanju mirovanja, može biti prilično neraspoložena, ali joj ne mogu pomoći’, izjavila je Bernie: ‘Poput malog djeteta je, koje želi raditi stvari na svoj način. To je kao da imate dvoje sasvim različite djece u kući .’

Na Sveučilištu Stanford, Centar za narkolepsiju izvještava kako je Kleine-Levin sindrom zapravo vrsta rijetkog poremećaja spavanja, koji obično utječe na mlade. Prestaje se pojavljivati onog trenutka kada osobe koje pate od toga postanu zrele. Uzrok poremećaja nije u potpunosti poznat, znanstvenici smatraju da je to autoimuna bolest. Nacionalni institut za zdravlje je izvijestio da ne postoji pravi lijek za ovaj poremećaj, a ‘ostati budan’ je obično strategija izbora, a ne lijek.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.