Svečano otvorena Eko kolonija u Širokom Brijegu

U organizaciji Udruge EKO – ZH, danas u 19h u Duhanskoj stanici – Dogani u Širokom Brijegu započela je treća po redu Eko kolonija koja okuplja umjetnike iz BiH, Hrvatske te Srbije. Radni dio počeo je već jučer, dok je večeras upriličeno svečano otvorenje. Eko kolonija završit će u subotu 23. lipnja koncertom grupe Vatreni poljubac.

Posjetitelji su večeras imali priliku pogledati umjetnička ostvarenja Eko kolonije 2011. koja predstavlja radove 16 izlagača: ALU Široki Brijeg: Slađana Karamatić, Bojan Kiski, Drago Stojaković, Iva Mandić, Tomislav Sopta, Boris Pejić, Tomislav Zovko, Martin Ivičević, Ivan Miletić, Nina Petrović, Dino Surać i Kristina Kramer. ALU Banja Luka: Jelena Predragović, a ALU Osijek: Anja Brabec i Marko Babić.

Prisutne je na početku pozdravio jedan od organizatora Eko kolonije, student ALU u Širokom Brijegu – Drago Stojaković. Svečanost su dodatno uljepšalje Mažoretkinje Široki, dok je u glazbenom dijelu nastupila mlada širokobriješka glazbenica – Lucija Zovko.

O izložbi je prof. Dragana Nuić Vučković rekla sljedeće:  „Djela nastala na koloniji treba gledati više kao produkt jedne stvaralačke akcije mladih likovnjaka, nego ih kritički analizirati. Svojim projektom, međusobnom suradnjom i željom za javnim djelovanjem u sredini u kojoj žive i rade, laganim koracima mijenjaju percepciju kao masovni hobi za odmor i ugodu oka.“
Ono što je bitno istaći jest to da je ideja zanimljive kolonije začeta  2010. godine u okviru projekta udruge EKO-ZH, koju su ostvarili studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na Širokom Brijegu. Osim što je projekt osmišljen s ciljem buđenja ekološke svijesti, također ima za cilj i međusobno umjetničko prožimanje.

Ovotjedni program s naglaskom na održavanje likovne kolonije između ostalog sadržava i koncert rock grupe „Vatreni poljubac“ koji je u organizaciji udruge Dogana kulturni centar nastoji obogatiti događanja u Širokom Brijegu.  Koncert će se održati u „Duhanskoj stanici – Dogani“u subotu 23. lipnja s početkom u 21 sat.

Novina ovogodišnje Eko kolonije je održavanje „Fotosafarija“ na kojem će sudjelovati nekoliko fotografa iz Hercegovine i šire. A cilj joj je ovjekovječiti prirodne znamenitosti ljubuškog i širokobriješkog kraja. Eko kolonija službeno završava 24. Lipnja. Rezultat će biti održavanje izložbe također u prostoru Duhanske stanice uz nastale fotografije s „Fotosafarija“. Time će se obogatiti izložba i otvoriti mogućnost ostvarenja ovog projekta i naredne godine. Sam projekt je financiran od strane Američkog veleposlanstva u BiH.

Pogledajte nekoliko fotografije sa svečanog otvorenja koje vam donosi Jabuka.tv:

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.