UNO BiH uništava 1.509 vozila zbog neažurnosti države

Točno 1.509 vozila koje je oduzela Uprava za neizravno oporezivanje BiH, bit će uništeno jer država nije omogućila zakonski osnov da budu prodata ili donirana. Riječ je o vozilima koja su oduzeta zbog carinskih prekršaja, a najviše tijekom 2003. i 2004. godine jer prilikom uvoza u BiH nisu plaćane pristojbe.

U UNO BiH kažu da ih je Upravni odbor u ožujku zadužio da propišu proceduru u svezi s oduzetim automobilima, a sve sukladno zakonskim propisima. S obzirom na to da zakon ne dozvoljava prodaju i donacije oduzetih vozila, UNO nije preostalo ništa drugo već da odluče vozila uništiti i tako smanjiti velike troškove skladištenja u Gradišci i Kozarskoj Dubici. Ti troškovi na godišnjoj razini iznose 345.000 KM. Ističu da će procedura uništenja sadržavati odredbe u smislu maksimalnog poštivanja zaštite životne okoline i mogućnosti da se iskoriste i prodaju korisni dijelovi poput starog željeza.

“Ne postoji bilo kakav osnov da UNO samoinicijativno donese odluku o donaciji oduzete robe, pa tako i vozila”, kaže glasnogovornik UNO Ratko Kovačević. Navodi da je rukovodstvo UNO s ovim problemom ranijih godina u nekoliko navrata upoznavalo i UO i Savjet ministara tražeći pomoć i upute što raditi sa oduzetim vozilima.  “Do danas problem nije riješen, vjerojatno iz razloga što bi netko morao donijeti odluku da se za pomenuta vozila ne primjenjuju propisi koji inače važe za uvoz automobila u BiH. To očigledno nitko nije spreman uraditi”, ističe Kovačević.

Da bi UNO mogla prodati ili donirati oduzete automobile, Savjet ministara bi morao  donijeti odluku da ova vozila budu izuzeta od minimalnih tehničkih uvjeta homologacije.  “Većina oduzetih vozila ne zadovoljava te uvjete, pa ne može postati roba BiH, pa se zato ne mogu ni prodavati na aukcijama. S druge strane, zbog stajanja najčešće u otvorenom skladištu, vozila su dodatno uništena jer su bila izložena vremenskim nepogodama, a sa vozila je pokradeno i dosta dijelova”, objašnjava Kovačević.

U UNO nemaju procjenu vrijednosti vozila koja su u skladištima jer bi vještačenje skupo koštalo. Objašnjavaju da je problem sa spornim automobilima nastao zbog pravnog vakuuma jer su 2004. reorganizirane carinske službe i uspostavljena je UNO. Paralelno s tim, od 1. siječnja 2005. na snagu je stupio Zakon o carinskoj politici koji je bio temelj za donošenje Zakona o carinskim prekršajima. Dok je stupila na snagu ova legislativa, koja je bila osnov da se carinski prekršaji počnu riješavati, desilo se da je većina oduzetih vozila bila starija od sedam godina što je u to vrijeme bilo starosno ograničenje za uvoz vozila u BiH. Kasnije je Savjet ministara BiH usvojio izmene i dopune odluke o ograničenju uvoza automobila kojima se kao uvjet za uvoz postavljaju minimalni tehnički uslovi homologacije vozila. Nažalost, većina oduzetih vozila ne zadovoljava te uvjete. Osim 1.509 vozila koja će biti uništena, za još oko 1.000 vozila u tijeku je postupak o oduzimanju pred nadležnim sudovima zbog počinjenog carinskog prekršaja. Najvjerojatnije je da će i ta vozila biti uništena.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.