Uništena partizanska spomen-ploča u Širokom Brijegu

Uništena je spomen-ploča posvećena poginulom partizanskom tenkistu u Širokom Brijegu.

Ploča se nalazila u Ulici Augussta Šenoe svega par metara od kapelice svetog Ante na istoimenom trgu u naselju Klanac.

Svijetloj plejadi boraca koji su socijalističkoj revoluciji podredili lični život pripadao je i borac-tenkista Prve tenkovske brigade, VII. korpusa N.O.V.J.-e koji je na ovom mjestu u borbi za oslobođenje Lištice, novembra 1944. godine dao svoj život, pisalo je na pločio koji je desetljećima bila djelomično oštećena dok ostatak teksta na njoj nije bio poznat.

8. veljače 2024.

Kada je ploča točno uništena nije poznato, a na mjestu se i dalje nalaze ostatci ploče dok su od nje na brdu ostala samo dva obruba.

Kako smo pisali 8. veljače o partizanskim spomenicima u Čapljini i Širokom Brijegu, struka je tada rekla da se spomenici ne trebaju uništavati te ako su neprimjereni današnjem vremenu da se izmjeste i sačuvaju.

Spomenici partizanima i dalje stoje u Čapljini i Širokom Brijegu

(www.jabuka.tv)

55 komentara

 • Lako je unistiti plocu,ali nemozes mentalitet ljudi koji su promijenili stranu ali na isti nacin dolaze do vlasti,polozaja,a to su mito,korupcija,lazi,podmetanja,nekultura,psovka i sve sto jedan narod unistava i raseljava posten svijet

 • I prije bi je uništili da se znalo da je Partizanska. Čast žrtvama, nisam za rušenje bilo kakvih spomenika ili natpisa ali ova ploča nije imala smisla, ona je tu bila samo iz provokativnih namjera!

 • ” struka rekla da se spomenici ne trebaju uništavati”, piše u tekstu.
  Kakvi su to stručnjaci, nije mi jasno, trebalo bi ih upitat jel’ stvarno misle da je 1945 Široki Brijeg oslobođen
  Sramota od struke

 • Ko Kaže da je neko srušio? Zna neko ko je? Osula se od zuba vremena vjerovatno. Dok se ne dokaže ne može se reć da je netko uništio.

 • Ploča spomenik? Oprostite, to nije nikakav spomenik, malo se obrazujte. Osim toga, to je sranje davno trebalo polupati. Ti “oslobodioci” bili su neljudi, jer su činili neljudska zlodjela. Ili bi im trebalo podignuti spomenik zato što su kao pravi razbojnici pobili naše fratre i učinili jošpuno ndjela?

 • Dok jedni ruše spomen ploče drugi ovi što su na vlasti sebi plaće podižu.Ovi drugi svoj cilj su postigli a ovi što ploče razbijaju jedino unutarnje zadovoljstvo.
  Osobno mislim jad i jedni i drugi.
  Kud i kamo korisnije bi bilo da se koje drvo posadi ili dio riječnog korita očisti to bi nam svima valjalo.Od razbijenog i razbacanog kamena nema ništa.

 • Moje skromno mišljenje je da se spomenici bilo kakve vrste ne smiju uništavati kako bi se mogla pratiti povijest, a da ne ostane sve na nekoj priči. To su neki znakovi za buduće generacije kad nas ne bude što se tu sve događalo. Bili to spomenici nekih dobrih ili loših vremena.

  • Kakvi znakovi za buduce generacije??
   Trebaju li buduce generacije znati istinu da su partizani napravili zlodjela nad stanovnistvom kad su upali u ŠB ili im fino upakirati ovakvim plocama to zlo

 • Zašto se ovome pridaje pozornost? Da bi nas samozvani “antifašisti” mogli prozivati?
  A što se tiče ploče, trebalo ju je ukloniti prije četvrt stoljeća.

 • Svaka cast tko je god uradio.Ruza je bila spomenik,i klesali su je nasi majstori iz Sirokog,ono je trebalo ostaviti ,odnosno izmjestiti negdje.
  Ovu plocu ovoj partizaniji sto nas je pobila davno je trebalo srusiti.

 • Koji grad treba čuvati takve ploče.Tenkisti koji je pobio moj narod samo zato što je rimokatolik i Hrvat!Trebalo je javno skinut da naši političari imaju mu.a..

 • Nije vrijedno da se danas uopće priča i piše, i komentira nešto što je odavno trebalo dignuti i ne znam zašto to nije učinjeno prije 30 i više godina i više.

 • Ovo je prosto nemoguce povjerovati da 2024g uopce postoji obiljezja represivnog,zlocinackog sustava SKJ znam da ovi dansnji uhljebi HDZ zale za proslim vremenima,dapace sad im je lakse krasti,namjestati tendere milonske,djelit lazne fiktivne poticaje uhljebama koji su kvazi zasluzili radi angazmana u izbornoj masineriji .Sta reci neka je pala posljedna bastion ostatka rezima.Svaka pohvala junaku!

 • Lako je razbiti ploču ali kako se rijesiti kadra udbe i partizanije. Jaci su nego prije 30 god. Nisam za lupanje ploča ali za Ilustraciju jesam svakako. To bi bilo pravo lupanje tog nakaradnog režima…

 • Neka. Sada je Crkva postala potpuni Vladar zemaljskog postojanja u Hercegovini. Komunizmi su male tebe za igrače koji se kite u halje I piju “krv” iz zlatnih s biserima urešenim kaležima. Poganluk I bezboštvo koje ni Isus da drugi out dođe ne bi mogao popraviti. Bio bi razapet u 12 godini. Trideset treću ne bi doživio. Jer su u Hercegovini I od Boga veći ljudi. A tko se od Boga čini većim – pa Sotona. Eto vam ga. Sve vas je preuzeo. Stoko pogana. Koju radosti skoro 100 godina stara beznačajna ploča. Toliko o opraštanju I “katoličkom milosrđu”. Da ništa znate ili da u ništa vjerujete, nikakva vam ploča ne bi smetala. Naprotiv – prepoznala bi se kao simbol određenog vremena koje je bilo ružno I teško. Ali – kad se krenulo razbijati ploče I zabranjivati knjige, znači da je došlo doba Sotone. Stoko pogana.

 • Široki srami se što vam ta ploča stoji i što nije sklonjena prje 90ih.
  Kakvo vas nije sram oci gradski ?! Rijeka se može posramiti pred vama!ovo nema ni kod njih

 • Đaba vam ploču razbijati ostaje hdz jer toje nasljednik titovi partizana kada njega razbijete onda ste napravili poso a to nikada pratri uvik partizani ovo partizani ono nikad protiv gadezeja

 • Par metara od kapelice svetog Ante!.
  Jbt! Tu tom znaku genocida nad Hrvatskom puku svakako nije misto. Kada skidate ulice Franceticu, odavno je to tribalo maknitu.

 • ODRECITE SE. MATERIJALNIH I DRUGI BOGASTVA KOJE JE PARTIJA DALA ISADA KNJIZICE CUVAJU KA ,
  GDIJE SU TKZ SKRIPARI BACENI POSLIJE SMAKNUCA 1948G ZNASE SIGURNO NAVIJACI??

 • Uslikaj ne asfaltiranu Frankopansku ulicu punu šahtova, koga normalnog zanimaju partizani. Uslikaj ko uništava , ovo malo Širokog.

 • Jure, partizanino, čim ti smeta HDZ znamo da smo na pravom putu. Kad je bilo najgore, rodio se HDZ,….. Ploča, za koju nismo ni znali da je podignutu zločincu partizanu, konačno riješena. Kad se toliko zalažete za čuvanje spomenika idemo podići spomenik našem predsjedniku Anti Paveliću oa neka onda svih spomenika. Manite se šupljih priča. Zna se tko je ubijao hrvatski narod i 1941 i 1991 a to su četnici, četnici, četnici i šačica hrvatskih glupana koji su se kužili u politiku ko tele u šarena vrata.

 • Za katolika-nekatolika možda i gore od toga, koliko ti Crkva smeta. Crkva u nas Hrvata je broj jedan bilo ti pravo bilo ti krivo. Da nije katoličke crkve ne bi se znalo za nas. Uglavnom, komunizam je prošlost, Bogu hvala. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su nam donijeli mir, hrvatskom vodstvu koje se bori sa crvenim i zelenim vragovima, hrvatskoj politici koju žele uništiti da bi ostala samo turska, poduzetnicima koji su se usudili ulagati u neizvjesno političko područje, mir je i blagostanje nakon 25 godina. Toliko je trebalo i Njemačkoj nakon drugog svj.rata. Kod nas je trenutno bolje nego u Njemačkoj. Trenutno posla ko u priči. Kuće se prave toliko da nema slobodnog zemljišta u Širokom m2 se prodaje po 250 KM, stanovi se prodaju čim bager razgrne zemlju. Bože podrži ovaj narod koje je pored svih rezultata pun zlobe i jala na svakoga koji ima “jednu kravu više”.

 • Podražajem ovo 100% ali sad će nas medij počet blatit ocrnjivat jer skoro sve ove portale imaju u rukama djeca ex yu a opće je poznato da su nekad slova jača od bilo čega

 • Treba uništiti svaki spomen boravka tih kurvinim sinovima u Širokom. Nikakvo dobro nisu učinili, ali su silu zla napravili.

 • Zs slučajnog prolaznika. Ma baš nas briga za medije. Hrvatski narod isto diše i razmišlja inače bi nas porobili i Srbi i Turci. Svi znamo da nam je mozak ispiralo 50 godina da su nam didovi zločinci dok na Bujici Leljak nije počeo otkrivati tisuće grobova ubijenih hrvatskih vojnika zavezanih živom što ih ubiše četnici uz pomoć šačice partizana i Engleza koji imaju krvave ruke isto kao Nizozemci u Srebrenici. Uglavnom istina je voda duboka ali otkrije se kad tad. Vidite li kako su dizanje partizanskog spomenika u Širokom Brijegu ispod bili pokopani njemački vojnici. Toliko od toj bagri lažljivaca da su ispod partizanskog spomenika zakopali svoje neprijatelje. Tako će, čim se dopusti odnosno pomru ovi što u Hrvatskoj imaju četničkopartizanske penzije, prekopati Jasenovac i vidjeti da tu leži hrvatska vojska, kako je rekao Artuković. Srbi su patološki lašci. To je rekao njihov Ćosić. Samo radi usporedbe, tko imalo uključi mozak, zar isto nije bilo 1941 do 1945 kao 1991 do 1995, samo su se zeznuli što su kamere HTV snimile sve zločine i laži te pretenzije na Hrvatsku i ovaj put nije bilo glupih partizana, željnih tuđe imovine, da im pomognu i toj želji. Sjetite se gdje su Srbi instalirali vojarne po jugoslaviji…pa gdje su Srbi većina, sjetite se tko su bili oficiri…većinom Srbi ili bar žena Srpkinja, sjetite se tko su bili direktori…u Sisku 90 posto Srba, sjetite se ekavice na moru rekao bi da se 5 posto Hrvata kupa a 95 posto Srba, mogu nabrajati do sutra. Pametnom Hrvatu dosta. Eno ih i sada otvoreno govore da mora biti Srpski svet sve do Beča, obučavaju vojsku. Zato i Hrvatska uvodi
  vojni rok. Jer ako nisi spreman slijedi ti Blajburg, Vukovar, Škabrnja, …… Sveto pismo nam daje priču o mudrim i ludim djevicama, želimo li da nam se ugase svijeće. Sreća je da imamo mudrog i razumnog političara Plenkovića koji zasad dobro balansira popuštajući zelenim vragovima ono što mora i čuvajući Hrvatsku od još većeg zla. Nije mu lako u takvom svijetu kakav je izopačen s nama je svima da unutar obitelji učimo djecu ispravnim stvarima a politički sustavi liberalizam će propasti kao i komunizam. Uzalud su nam ispirali mozak, obitelj je najvažnija, svi smo znali greške komunizma iako su nam u školi morali govoriti drugačije. Moraš imati šta jesti i zbog toga vagati mnoge stvari te čekati da se sustav od đavla uruši. Nije lako Plenkoviću, ne bi mu u kožu ali mora i to netko.

 • drago mi zbog ovih komentatora koji nomogu prežaliti niŝta ŝto je bilo komunističko i partizansko….pa okreću svoje nezadovoljstvo na danaŝnje demokratske stranke i institucije.

 • E paa kad ste tako principijelni, hocete podići spomen ploču Osmanu Dabicu koji je uništio partizanski tenk T34.? Pivali su
  Osman Dabic iz bacaca tuce
  Amidza mu handgranate vuce

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.