Unatoč političkoj krizi i pandemiji, Hercegovina je veliko gradilište

Politička kriza koja potresa Bosnu i Hercegovinu ne utječe na gradnju cestovne infrastrukture u kontekstu povezivanja s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

Koridor 5C koji će Srednju Europu povezati s Jadranom prolazi i kroz Bosnu i Hercegovinu, od Svilaja na sjeveru do Bijače na jugu. Od 335 kilometara te autoceste izgrađeno je više od 100.

Unatoč političkoj krizi, te pandemiji COVID-a Hercegovina je veliko gradilište. Teški strojevi ravnaju hercegovački krš u nastavku završene autoceste duge 11 kilometara od granice s Hrvatskom do blizine Međugorja.

Do sada je izgrađeno i pušteno u promet 112 kilometara ceste s kojeg se već naplaćuje cestarina i ubiru se prihodi i taj novac ide direktno u izgradnju autoceste kroz projektne aktivnosti, kazao je Jadranko Puljić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH.

Najzahtjevnije će biti premostiti Neretvu. Most u Počitelju bit će dug kilometar i visok sto metara. Sljedeća dionica Počitelj – Buna pri samome je završetku. Istodobno s autocestom grade se i brze ceste koje će približiti BiH Hrvatskoj. Cesta Neum – Stolac duga je 36 kilometara.

Očekuje se da dobijemo cestu iduće godine kako bi bili povezani Neum i neumsko zaleđe s ostatkom Hercegovine, koji će donijeti neke benefite poput turizma i gospodarstva općenito, kazao je Puljić za HRT.

U pripremi je i 40 kilometara brze cesta od Mostara do granice s Hrvatskom u Vinjanima Donjim. Provodi se javna rasprava Studije o procjeni utjecaja na okoliš.

Ovaj postupak bi se mogao u pozitivnom ishodu riješiti prihvaćanjem studije koja će biti uvjet za dobivanje drugih dozvola, a to je, urbanistička, građevinska…, kaže Suada Numić, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Važna okolnost ove prometnice je što ona spaja dvije države, zapravo ide na granični prijelaz, u našem slučaju jedan od najfrekvetntnijih Gorica – Vinjani Donji gdje moramo iskomunicirati to kvalitetno kako bi se robni i putnički promet prema Republici Hrvatskoj mogao odvijati, kazao je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Ova cesta bit će izravno povezana s koridorom 5C i Republikom Hrvatskom te bi trebala ubrzati promet putnika i robe i postati žila kucavica gospodarstva na jugu BiH.

(www.jabuka.tv)16 komentara

    • Ajde vi svi koji samo hvalite i prozivate kriticare , odgovorite kakve veze ima ovdasnja struktura sto je Hercegovina tobože gradiliste. Nije mi jasno kako disu ti poslusnici sustava koji kao gledaju pozitivno na sve a ne znaju da je zdrava kritika majka prosperiteta i boljitka

  • Odlično što se tiče ceste Stolac – Neum, da živnu malo gore sela iznad Neuma, gradac,hutovo,vranjevo selo.. a i Ravno će živnuti, sad će ono isto biti povezanije s unutrašnjosti Hercegovine, još im i otvoren granični prelaz prema Dubrovniku, extra. I brza cesta od iznad Mostara s granicom RH, svaka čast. Živjela naša većinska hrvatska Hercegovina, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Posušje, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno. Trebali bi se dogvoriti Čitluk i Široki Brijeg pa malo proširiti cestu od tromeđe do buhova, ne bi loše bilo. 😉 Hercegovina u srcu.

  • Gradonačelniče, proširite trotoar u ulici koja prolazi kraj općine. Jedan dio može proći, od trga gojka šuška do unicredit banke, a prema gore je usko, kao i s druge strane ceste cijelom dužinom od marije ljekarne prema dole do onog kioska na mostu, pre pre usko je. Kao i od ćibera do unicredit banke. Ne može se s kolicima s djetetom hodati, mora se silaiziti s ceste u nekim djelovima. Mi kad idemo odozgo s pecare prema centru, od stadiona do rasrižja kraj marije ljekarne, u redu je, a onaj dio kad se pređe pješački prelaz, dole je katastrofa, preusko je. Odnde trebaju i flores i BM skratiti terase, drvorede s obe strane ceste prorijediti, parking koji je gosp. Cobra izmislio, također skratiti za 7-8 mjesta, ne mora biti onako nabijeno, itd. Nađite arhitekta da to projektira. Onaj dio od mraije ljekarne do kioska na mostu ili prema gore je lijep… ali trotoar je katastrofa. Gradonačelniče očito slabo šetate. Kako je trotoar od mosta prema županiji super, dosta širok, ili od mosta prema hotelu, od mosta prema vrtiću, tamo prema kolodvoru, gore oko stadiona. Dajte sredite i u ulici kraj općine.

  • Podrška za proširenje trotoara kraj općine. Ono je stvarno pre usko. Nađite arhitekta i rješite to. Ipak se radi o jednoj od važnijih ulica, od mosta do pošte i obratno.

  • Ova ulica ide od sportske dvorane do mosta, dio od pošte do mosta je katastrofalan, po pitanju trotoara, s obe stane. Pre usko. Gradonačelniče pronađite arhitekta. I sredite taj dio.

  • Treba pod hitno napraviti cestu od Lepenice (Kreševo, Kiseljak, Fojnica) do Rame i dalje na Tomislavgrad, to mora biti prioritet svih prioriteta hrvatskoj politici!!

  • Podrska za razvitak hercegovine, hvala svim ljudima sto na ostanku ili povratku i borbi grade nasu zemlju za bolju buducnost svih nas.

  • Gradonačelniče prošetajte ulicom od mosta do pošte, jednom starnom gore idite, drugom dole, pa će te vidijeti širinu trotoara. Majkama s djecom u kolicima je onuda proć živa kentra. Rješite nam to.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.