Umrla ”Čelična Lady”, Margaret Thatcher

Kako javljaju britanski mediji, od moždanog udara u 88. godini života preminula je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Vijest je i za CNN potvrdio njen glasnogovornik.

“Doživjela je moždani udar i umrlo jutros, mirno, s velikom tugom objavljuju njezina djeca Mark i Carol. Opširniju izjavu dat ćemo kasnije tijekom dana.”, rekao je Lord Bell.  Posljednjih godina, prva žena na premijerskom mjestu u Britaniji, bila je vrlo krhka i imala dosta zdravstvenih problema. Bila je bolnici i u prosincu 2012. kada je neposredno prije Božića podvrgnuta operativnom zahvatu zbog problema s mjehurom, no već prije Nove godine otpuštena je kući.

“Žena koja je Britanijom vladala čvrstom rukom”

Margaret Hilda Thatcher bila je britanska premijerka od 1979. do 1990. godine. Bila je jedina žena koja je okupirala poznati kabinet na kućnom broju 10 u Downing Streetu.

Liderica britanskih konzervativaca, koji su tada bili u opoziciji, postala je 1975. godine, a vlast je preuzela četiri godine kasnije. U politici je Thatcher bila gotovo čitav svoj život. Članica britanskog parlamenta prvi je put postala 1959. godine.

Thatcher je ostala upamćena kao žena koja je Britanijom vladala čvrstom rukom, rijetko je bila spremna na kompromise i odstupanje od svojih ideja, zbog čega je zaradila nadimak “Željezna lady”. Bila je žestoki zagovornik politike neoliberalnog kapitalizma koja je, dobrim dijelom zahvaljujući upravo Thatcher, danas dominantna ekonomska doktrina u zapadnom svijetu. (Index.hr)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.