Umrla baka iz ”Malcolma u sredini” – Jabuka.tv

Umrla baka iz ”Malcolma u sredini”

Američka glumica Cloris Leachman, osvajačica Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu “Posljednja kino predstava” (1971)., kao i devet Emmyja, između ostalog i za ulogu bake Ide u seriji “Malcolm u sredini”, umrla je u srijedu u 94. godini, objavili su njezini zastupnici.

Umrla je prirodnom smrću u svom domu u Encinitasu u Kaliforniji, naveo je njezin publicist u izjavi.

Od osam Emmyja za udarne termine (Primetime Emmy), prva dva je dobila 1974. i 1975. u kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u humorističnoj seriji Mary Tyler Moore. Dva puta, 2002. i 2006. godine, osvojila ga je i za ulogu pomalo zločeste bake Ide u popularnoj humorističnoj seriji Malcolm u sredini, po kojoj će ostati upamćena.

Za tu nagradu je bila nominirana još 12 puta, dok je 1972. osvojila i dnevni Emmy (Daytime Emmy), koji se dodjeljuje za svakodnevni televizijski program.

Leachman je glumila i u svojim 90-ima, pa tako i u dva filma snimljena 2019. i 2020. koji još nisu objavljeni. U svojoj 82. godini nastupila je u zabavnoj emisiji Ples sa zvijezdama, nakon čega je sudjelovala i u reality showu, svojevrsnom Mijenjam ženu sa slavnima.

Karijeru je počela kasnih 1940-ih prošlog stoljeća, a jedan od njezinih prvih redovnih poslova bila je uloga majke u popularnoj televizijskoj seriji Lassie iz 1950-ih godina.

Osvojila je Oscar za ulogu Ruth Popper u filmu Posljednja kino predstava redatelja Petera Bogdanovicha, gdje glumi emocionalno osakaćenu suprugu nogometnog trenera iz malog grada koja ima aferu s jednim od njegovih igrača.

Kako piše Reuters, Leachman je ostavila dojam i u tri komedije Mela Brooksa – Mladom Frankensteinu, Visokoj napetosti te Povijesti svijeta: 1. dio.

Upitana 2010. godine kako u svojim godinama uspijeva biti profesionalno zauzeta, Leachman je za New York Times izjavila da joj se ne sviđa ta riječ zauzeta jer uopće ne živi na taj način.

Kad radim, to nije posao, već izvrsna zabava, nešto uzbudljivo i svježe, rekla je.

Njezina menadžerica Juliet Green izjavila je da joj je bila privilegija surađivati s Cloris Leachman, jednom od najneustrašivijih glumica našeg doba.

Nitko nije bio poput Cloris. Imala je sposobnost jednim pogledom vam slomiti srce ili nasmijati vas do suza. Nikad niste znali što će Cloris reći ili učiniti i ta nepredvidljivost je bila dio njezine čarolije bez premca, napisala je još Green, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.