Umirovljenicima 364 KM, ostalim kategorijama 579 KM pomoći EU

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je u četvrtak konačne rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevladavanja energetske krize.

Na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definirane Javnim pozivom, što je 2.291 više domaćinstava u odnosu na preliminarnu listu na kojoj je bilo 152.488.

Najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji umirovljenika kojih je sada 116.933 što je za 988 više u odnosu na preliminarnu listu, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju federalni dječji doplatak u kojoj je sada 31.394 domaćinstva, odnosno 1.449 više nakon prihvaćenih prigovora.

U kategoriji korisnika stalne novčarne pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva. U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava što je za 240 manje u odnosu na preliminarnu listu, obzirom da je u naknadnim provjerama utvrđeno da u prijavljenim domaćinstvima nema maloljetne djece, a što je bio eliminacijski uvjet.

FBiH: Skoro 5.000 građana podnijelo žalbu zbog neostvarivanja prava na EU pomoć

Puno je onih u kategoriji samohranih roditelja koji su smatrali da su nepravedno oštećeni i da usprkos činjenici što su samohrani roditelji prijave im nisu prihvaćene, zbog čega želim naglasiti da je Javnim pozivom jasno definirana kategorija četiri kao kategorija domaćinstava u kojoj žive maloljetna djeca sa jednim roditeljem, a drugi roditelj je ili mrtav ili nepoznat, pojasnio je ministar Delić podsjetivši i da je bilo zabune i u ostalim kategorijama.

U svakoj od kategorija bili su jasno definirani uvjeti i na kraju, mislim da je čitav proces proveden transparentno i sve se moglo pratiti od početka do kraja. Mislim da je to prvi javni poziv ovako jasno i sa minimalnim utjecajem ljudskog faktora, s obzirom da su se svi podaci obrađivali digitalno i filtrirali kroz filtere svih naših baza podataka, istaknuo je ministar.

On je kazao i da je broj od 154.779 domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć za nekoliko desetina tisuća veći od projiciranih 109.000 domaćinstava, te da kao građani, imamo razloga biti zahvalni Delegaciji EU koja je za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH izdvojila 64.5 milijuna KM.

Programom utroška sredstava maksimalni pojedinačni iznosi previđeni po kategorijama iznosili su 300 KM za umirovljenike, te po 600 KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije.

S obzirom da su po konačnoj listi i rezultatima javnog poziva konačne brojke drugačije od projiciranih to su i konačni pojedinačni iznosi modificirani.

Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a s obzirom da je konačna lista završena te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo umirovljenike sa najnižom i zagarantiranom mirovinom pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će umirovljenici dobiti po 364.25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579.76 KM po pojedinačnom domaćinstvu, kazao je ministar, te naglasio da su na ovaj način ispunjeni uvjeti donatora čiji je zahtjev bio da domaćinstva dobiju značajnije pojedinačne iznose, te da se utroše sva predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 64.534.646,00 KM.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo financija sutra će pustiti sredstva prema gradovima i općinama, a očekuje se da gradovi i općine građanima isplate sredstva najkasnije u narednih deset dana.

I mrtvi u FBiH tražili pomoć za ogrjev

Ministarstvo će, zaključio je današnju konferenciju za novinare ministar Delić, o čitavom procesu pripremiti izvještaj Delegaciji EU u kojem će se nalaziti svi podaci, te financijski izvještaj u kojem će biti i formalno potvrđeno da su sva sredstva utrošena u skladu s definiranim kriterijima i zahtjevima donatora, objavilo je Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: FMRSP)

10 komentara

  • Nema siromaštva ko je zdrav penzionere su dužna uzdržavanja od djece a ovi s nadoplatkom rade vanka pa na što mjesta pomoć gluposti je ovo bilo davati

  • Kupuju nam zemlju i slobodu. Kakva politicka izdaja, da nas prodavaju, kriminalnoj organizaciji?, koja ne mari za ljudskim zivotom.

  • Poštovanje uvaženi ministra finansija i socijalne politike Adnanu Djeliću javljam se iz Mostara i tražim jedan odgovor od vas lično ,u koju grupu se stavili osobe bez ikakvih novčanih primanja ,koji žive kao pstanari i snalaze se za život .unaprijed hvala ,vaš postupak daje odgovor grupa umrlih jer na njih niste ni mislili ,a takvih ima puno ,puno u svakom gradu BiH .pozz.

  • Poz,suplja prica,kod mene 2 invalidna lica,penzion,imaju po maticmom broju,kako rekose,samo jedno dobilo,otisao u opcinu Visoko,kazu samo 1 iz domacinstva moze dobiti,pripadamo jednoj kuci…

  • kazu 2 penzionera i jedne kuce,ima pravo primiti samo jedno,pripadaju istom domacinstvu,misl zive u istoj kuci,zalio se jutros opcini,kad oni tako,sta boze,nemas se kome zalitini obratiti

  • Sestra i zet nigdje nerade a nisu dobili pomoc gdje je njihov novac neznam Pepic Refik i Pepic Fata ja sam ostala sokirana bilo mi drago dobice da se mogu dobro uzet hrane

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.