Umirovljenici spremaju socijalni bunt

O mirovinama, kašnjenju isplata i problemima umirovljenika Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza umirovkjenika FBiH i Zijad Krnjić, direktor zavoda MIO govorili su za N1.

Pojedini umirovljenici u Federaciji BiH ni jučer, 21. travnja, nisu dobili svoje mirovine iako je iz Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja potvrđeno da su sva sredstva za mirovine isplaćena još početkom tjedna, problem je nastao zbog neutvrđenog ili neispoštovanog dogovora o transakcijama s bankama. Kako je moglo doći do ovog problema i zašto?

“Bilo je umirovljenika koji nisu dobili mirovine ni jučer. Prema sporazumu, do 5. su trebali isplatiti. To se događa zbog toga što nije uvezan sustav. Proces je spor i dugačak. Od MIO tražimo da se to riješi, jer umirovljenici u jednom danu moraju dobiti mirovine”, kazao je Rapa.

“Nijedan umirovljenik da se ne vrati sa šaltera kada počne isplata. Danas je 22. i ima još umirovljenika bez primljene mirovie. To je problem onima s najnižim mirovinama i onima koji su bolesni”, pojašnjava. Kazao je da je najteže govoriti o teškoj situaciji kod onih koji od svoje mirovine moraju izdržavati djecu i unučad, a puno ih je takvih.

Broj radnika i umirovljenika je gotovo izjednačen. Problem isplate će biti dok se ne riješi probelm zapošljavanja. Nama čini problem što poduzeća ne plaćaju MIO. Treuntno postoji 450 milijuna duga od državnih poduzeća prema fondu, kazao je Rapa za N1.

“Da se pola plati, to bi se riješilo”, smatra Rapa.

Direktor Krnjić je kazao da je posljednja transakcija obavljena jučer.

“Postoje tehnički problemi u banci, tehničke prirode – svi umirovljenici su trebali dobiti mirovine”, kaže. Dodaje kako je
uplata trebala biti obavljena prije 10 – 12 dana, a umjesto toga – to je obavljeno jučer.

“Što se tiče teškoće u isplati generalno – sustav je precizno isplaniran, visina mirovine i stope doprinosa. Obveznici da plaćaju obveze i da društvo funkcionira po zakonu mi ne bismo imali problema. Trenutno je rak rana to što obveznici ne plaćaju doprinose. Mali obveznici varaju na isplatama. Temeljni problem je dogorio do nokata”, kazao je Krnjić za N1.

400.000 umirovljenika živi od mirovine, a postoje velike šanse za socijalni bunt.

“Negdje oko 275.000 umirovljenika ima minimalnu mirovinu od 326 KM. Ako nema drugu potporu, ne može se biološki preživjeti mjesec. Značajan broj njih nema moduse za druge prihode, i ogroman broj je u zoni gladovanja. Ne bih predviđao što će se u sociološkom smislu dogoditi. Nepravda u društvu nas vodi u sve goru i goru situaciju”.

Rapa je kazao i to da se priprema socijalni bunt, osobito u Zeničko-dobojskoj županiji.

“Održali smo niz sastanaka, kako bismo poduzeli mjere da ne dođe do nekontroliranog bunta. S predstavnicima svih županijskih saveza imamo danas sastanak. Tu ćemo ocijeniti kakvo je raspoloženje, i dogovorit ćemo se što treba poduzeti. Kako privoliti Vladu da riješi nagomilane probleme umirovljenika, ali i da ih smirimo da se ne izlazi na ulice”, kaže Rapa.

(N1)


2 komentara

  • Umirovljenike treba humano poubijati. Sve skupiti u jednu veliku halu (recimo u Fealu) pa pustiti bojni otrov i lagano potovati. To je puno humanije nego im davati 326 KM mjesečno. Od tih se novaca ne može živjeti, ali ni umrijeti. Dakle, može se samo patiti.

  • radiš četrdeset godina i tam,o neki dođu neće da ti uplate mirovinsko ili ti uplate minimalne doprinose i neredovito zato devedeset posto ljudi ima 326 K M mirovine a oni koji im ne uplaćuju doprinose, novopečeni poslodavci u privatnom i društvenom sektoru) zato uplaćuju sebi i svojima maksimalne doprinose i dobiju za desetak godina rada 2100 KM i šlaće 0d nekoliko tisuća maraka i ostale beneficije. a umirovljenici moraju birati između kruha i lijekova.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.